Мобилни телефон омиљена играчка

У вртићима мобилни телефони још нису свакодневица, али у основним школама одавно јесу. Најновије истраживање показује да их дјеца превише користе, а да притом ни они, ни родитељи не знају да има и лоших ефеката.

Србија 11.05.2014 | 11:34
Мобилни телефон омиљена играчка

Није необично да деца пре него што науче да возе бицкл или вежу пертле науче да користе мобилни телефон. Родитељима, кажу, то не смета, јер увек знају где су им деца.

Међутим, убрзо уз позиве и поруке, малишани прихвате и све остало што телефон нуди.

Недавно истраживање спроведено на хиљаду основаца показало је да 97 одсто има мобилни. Четвртина може да се похвали и са два телефона. У школу сваки дан телефон носи 85 одсто, а чак половина их употребљава на часовима.

Испоставило се да без мобилног могу тек 17 дана, а петина тврди да без ове справе не може ниједан сат.

Забрињава и чињеница да би се 11 одсто деце радије одрекло најбољег друга него мобилног.

Ови подаци су алармантни колико и негативни ефекти који прате прекомерну и неодговарајућу употребу мобилног телефона код тинејџера.

"Пре свега асоцијалност, нервоза, онда они виртуелне другове стичу уместо реалне. Затим ти је могућност да непозната особа контактира са њима, гледају лоше снимке и слике на мобилном", каже предагог Слободан Малушић.

Психолози упозоравају да су први кривци родитељи. Нису довољно свесни лоше стране мобилног. Као и чоколаду, деца би га радо употребљавала за доручак ручак и вечеру. Родитељи зато најпре морају да уђу у тај свет, да би га потом лакше контролисали.

"Не рестриктивно, не ригидним и да кажем можда и насилним методама. То је најгоре. Треба да се мало удубимо у то и само дете ће одоговорити на то зашто га користи. Некада је у питању фрустрација, дете је усамљено. Док носи мобилни, док иде са њим било где, оно има утисак да је у вези са целим светом. Не сме да га остави јер му се чини да је онда само", сматра психолог Првослав Плавишић.

На листи поклона, лопта или књига одавно су уступили место телефонима.

За рођендан, кажу основци, највише би их обрадовао неки од најновијих модела.

Иако скупа, то је, верују и поједини родитељи, сигурна улазница у друштво и шанса да у њему постану омиљени.

Коментари / 0

Оставите коментар