Mobilni telefon omiljena igračka

U vrtićima mobilni telefoni još nisu svakodnevica, ali u osnovnim školama odavno jesu. Najnovije istraživanje pokazuje da ih djeca previše koriste, a da pritom ni oni, ni roditelji ne znaju da ima i loših efekata.

Srbija 11.05.2014 | 11:34
Mobilni telefon omiljena igračka

Nije neobično da deca pre nego što nauče da voze bickl ili vežu pertle nauče da koriste mobilni telefon. Roditeljima, kažu, to ne smeta, jer uvek znaju gde su im deca.

Međutim, ubrzo uz pozive i poruke, mališani prihvate i sve ostalo što telefon nudi.

Nedavno istraživanje sprovedeno na hiljadu osnovaca pokazalo je da 97 odsto ima mobilni. Četvrtina može da se pohvali i sa dva telefona. U školu svaki dan telefon nosi 85 odsto, a čak polovina ih upotrebljava na časovima.

Ispostavilo se da bez mobilnog mogu tek 17 dana, a petina tvrdi da bez ove sprave ne može nijedan sat.

Zabrinjava i činjenica da bi se 11 odsto dece radije odreklo najboljeg druga nego mobilnog.

Ovi podaci su alarmantni koliko i negativni efekti koji prate prekomernu i neodgovarajuću upotrebu mobilnog telefona kod tinejdžera.

"Pre svega asocijalnost, nervoza, onda oni virtuelne drugove stiču umesto realne. Zatim ti je mogućnost da nepoznata osoba kontaktira sa njima, gledaju loše snimke i slike na mobilnom", kaže predagog Slobodan Malušić.

Psiholozi upozoravaju da su prvi krivci roditelji. Nisu dovoljno svesni loše strane mobilnog. Kao i čokoladu, deca bi ga rado upotrebljavala za doručak ručak i večeru. Roditelji zato najpre moraju da uđu u taj svet, da bi ga potom lakše kontrolisali.

"Ne restriktivno, ne rigidnim i da kažem možda i nasilnim metodama. To je najgore. Treba da se malo udubimo u to i samo dete će odogovoriti na to zašto ga koristi. Nekada je u pitanju frustracija, dete je usamljeno. Dok nosi mobilni, dok ide sa njim bilo gde, ono ima utisak da je u vezi sa celim svetom. Ne sme da ga ostavi jer mu se čini da je onda samo", smatra psiholog Prvoslav Plavišić.

Na listi poklona, lopta ili knjiga odavno su ustupili mesto telefonima.

Za rođendan, kažu osnovci, najviše bi ih obradovao neki od najnovijih modela.

Iako skupa, to je, veruju i pojedini roditelji, sigurna ulaznica u društvo i šansa da u njemu postanu omiljeni.

Komentari / 0

Ostavite komentar