Средином маја о даљој помоћи ММФ-а

Представници Међународног монетарног фонда /ММФ/ не могу да изнесу Извршном одбору шести преглед у оквиру стендбај - аранжмана са БиХ због одлуке Дома народа парламента БиХ да одгоди разматрање измјена и допуна Закона о акцизама, рекао је резидентни представник ММФ-а у БиХ Рубен Атојан.

Босна и Херцеговина 11.05.2014 | 10:44
Средином маја о даљој помоћи ММФ-а

Он је рекао да ће конкретни услови за наредну траншу бити предмет разговора, који ће бити вођени у другој половини маја током посјете мисије ММФ-а у. 

"Очекујемо да власти остваре снажан напредак у погледу свих реформских обавеза које су преузеле у писмима намјере, како би ММФ поново почео финансирати БиХ. То укључује и усвајање закона којим ће се хармонизовати стопе акциза на различите дуванске производе", рекао је Атојан за "Ослобођење". 

Он је навео да је тренутна основна каматна стопа отплате средстава из стендбај - аранжмана 1,12 одсто, рок отплате пет година, укључујући три године грејс периода. 

Атојан је истакао да су кашњења и одгађања договорених реформских политика зауставиле дозначавање средстава од ММФ-а, што је узроковало знатно смањење ликвидности јавних финансија у оба ентитета. 

"Буџет Федерације БиХ усвојен је под претпоставком да ће добити око 302 милиона КМ из стендбај - аранжмана. Тај износ чини око 36 одсто буџетских издвајања за плате, социјална давања и субвенције. Проблем смањења ликвидности је једнак и за буџет Републике Српске", рекао је Атојан. 

Уколико се ова одгађања наставе, каже Атојан, ентитетске владе ће морати да траже алтернативне изворе финансирања да би наставиле да испуњавају своје обавезе. 

"Наша мисија ће се вратити у Бањалуку и Сарајево у наредним данима да би разговарала о томе како ММФ може и даље подржавати БиХ. Очекујемо да власти остваре снажан напредак у погледу свих реформских обавеза", рекао је Атојан и додао да ММФ може да подржи само снажне политике.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ДјМрки

11.05.2014 09:01

Задужили су нас политичари и наше унуке за годину дана ће задузити и наших унука праунуке. А они тросе и саком и капом и њихови праунуци не морају никад радити баја је све обезбиједио у и око Лактаса

ОДГОВОРИТЕ