Sredinom maja o daljoj pomoći MMF-a

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ ne mogu da iznesu Izvršnom odboru šesti pregled u okviru stendbaj - aranžmana sa BiH zbog odluke Doma naroda parlamenta BiH da odgodi razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama, rekao je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atojan.

Bosna i Hercegovina 11.05.2014 | 10:44
Sredinom maja o daljoj pomoći MMF-a

On je rekao da će konkretni uslovi za narednu tranšu biti predmet razgovora, koji će biti vođeni u drugoj polovini maja tokom posjete misije MMF-a u. 

"Očekujemo da vlasti ostvare snažan napredak u pogledu svih reformskih obaveza koje su preuzele u pismima namjere, kako bi MMF ponovo počeo finansirati BiH. To uključuje i usvajanje zakona kojim će se harmonizovati stope akciza na različite duvanske proizvode", rekao je Atojan za "Oslobođenje". 

On je naveo da je trenutna osnovna kamatna stopa otplate sredstava iz stendbaj - aranžmana 1,12 odsto, rok otplate pet godina, uključujući tri godine grejs perioda. 

Atojan je istakao da su kašnjenja i odgađanja dogovorenih reformskih politika zaustavile doznačavanje sredstava od MMF-a, što je uzrokovalo znatno smanjenje likvidnosti javnih finansija u oba entiteta. 

"Budžet Federacije BiH usvojen je pod pretpostavkom da će dobiti oko 302 miliona KM iz stendbaj - aranžmana. Taj iznos čini oko 36 odsto budžetskih izdvajanja za plate, socijalna davanja i subvencije. Problem smanjenja likvidnosti je jednak i za budžet Republike Srpske", rekao je Atojan. 

Ukoliko se ova odgađanja nastave, kaže Atojan, entitetske vlade će morati da traže alternativne izvore finansiranja da bi nastavile da ispunjavaju svoje obaveze. 

"Naša misija će se vratiti u Banjaluku i Sarajevo u narednim danima da bi razgovarala o tome kako MMF može i dalje podržavati BiH. Očekujemo da vlasti ostvare snažan napredak u pogledu svih reformskih obaveza", rekao je Atojan i dodao da MMF može da podrži samo snažne politike.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

DjMrki

11.05.2014 09:01

Zadužili su nas političari i naše unuke za godinu dana će zaduziti i naših unuka praunuke. A oni trose i sakom i kapom i njihovi praunuci ne moraju nikad raditi baja je sve obezbijedio u i oko Laktasa

ODGOVORITE