Краљевачки обућар са краватом

Пензионер Милан Нерић из Краљева је четири деценије био правник, а последњих двадесет година је најелегантнији краљевачки обућар.

Занимљивости 10.05.2014 | 21:52
Краљевачки обућар са краватом

У оделу и са краватом, Милан је четрдесет година долазио на посао као општински службеник. Иако је у пензији, стил облачења није променио, па тако и данас када иде на посао али као обућар у омањој радионици у центру Краљева, обавезно носи кравату.

“Кравата је постала навика. Старији човек, па је мало и топлије са њом. Није никакав терет удесити себе и везати кравату”, прича обућар Милан.

Милан каже да је у прошлости радио као Виши саветник за комунално стамбене послове. Тада се Краљево градило, и било је пуно посла, прича Нерић за Тањуг.

Тако је и после одласка у пензију пре двадесет година, Нерић често био замољен да помогне општинској служби, јер је познавао сваки државни стан у Краљеву.

“Једно годину дана након одласка у пензију сам понешто “пискарао”, али сам се презаситио тог посла и почео сам да се прво бавим крпежима, па онда обућом, и ево двадесет година сам у овом послу”, каже Нерић.

Његов отац је сам штавио кожу и правио обућу, што је Милан посматрао као дечак. Тако је када је постао пензионер, узео ципелу и раставио је на најситније делове. Посматрао је и анализирао сваки део, и испоставило се да је наследио таленат од оца. Дешавало се да је понекада морао да оде и код тада познатих мајстора, да научи по нешто. И тако је правник у пензији Милан Нерић постао самоуки обућар.

“Обућа која се правила пре 25 година је квалитетнија него ова сада.

Ципеле које су тада носиле даме сада се могу преправити, али ове нове се распадну већ са првом кишом, јер су направљене од картона и платна”, прича Нерић.

Пошто му се обућарска радња налази у близини Основног суда у Краљеву, Нерић често са адвокатима седи у оближњем кафићу.

Каже, прија му њихово друштво, јер је и сам био правник, воли да проводи пуно времена са њима, и радо прича о свему.

“Не смета ми што одлазим у радном оделу обућара у кафић. Постоји још њих неколико који су и тада радили са мном. Волимо да претресемо нека питања из прошлог времена”, каже обућар Милан.

Током ове две деценије обућарског посла, Милан је успео да и подучи неколико млађих обућара. Чак се и један његов рођак сада бави тим послом.

Коментари / 0

Оставите коментар