Kraljevački obućar sa kravatom

Penzioner Milan Nerić iz Kraljeva je četiri decenije bio pravnik, a poslednjih dvadeset godina je najelegantniji kraljevački obućar.

Zanimljivosti 10.05.2014 | 21:52
Kraljevački obućar sa kravatom

U odelu i sa kravatom, Milan je četrdeset godina dolazio na posao kao opštinski službenik. Iako je u penziji, stil oblačenja nije promenio, pa tako i danas kada ide na posao ali kao obućar u omanjoj radionici u centru Kraljeva, obavezno nosi kravatu.

“Kravata je postala navika. Stariji čovek, pa je malo i toplije sa njom. Nije nikakav teret udesiti sebe i vezati kravatu”, priča obućar Milan.

Milan kaže da je u prošlosti radio kao Viši savetnik za komunalno stambene poslove. Tada se Kraljevo gradilo, i bilo je puno posla, priča Nerić za Tanjug.

Tako je i posle odlaska u penziju pre dvadeset godina, Nerić često bio zamoljen da pomogne opštinskoj službi, jer je poznavao svaki državni stan u Kraljevu.

“Jedno godinu dana nakon odlaska u penziju sam ponešto “piskarao”, ali sam se prezasitio tog posla i počeo sam da se prvo bavim krpežima, pa onda obućom, i evo dvadeset godina sam u ovom poslu”, kaže Nerić.

Njegov otac je sam štavio kožu i pravio obuću, što je Milan posmatrao kao dečak. Tako je kada je postao penzioner, uzeo cipelu i rastavio je na najsitnije delove. Posmatrao je i analizirao svaki deo, i ispostavilo se da je nasledio talenat od oca. Dešavalo se da je ponekada morao da ode i kod tada poznatih majstora, da nauči po nešto. I tako je pravnik u penziji Milan Nerić postao samouki obućar.

“Obuća koja se pravila pre 25 godina je kvalitetnija nego ova sada.

Cipele koje su tada nosile dame sada se mogu prepraviti, ali ove nove se raspadnu već sa prvom kišom, jer su napravljene od kartona i platna”, priča Nerić.

Pošto mu se obućarska radnja nalazi u blizini Osnovnog suda u Kraljevu, Nerić često sa advokatima sedi u obližnjem kafiću.

Kaže, prija mu njihovo društvo, jer je i sam bio pravnik, voli da provodi puno vremena sa njima, i rado priča o svemu.

“Ne smeta mi što odlazim u radnom odelu obućara u kafić. Postoji još njih nekoliko koji su i tada radili sa mnom. Volimo da pretresemo neka pitanja iz prošlog vremena”, kaže obućar Milan.

Tokom ove dve decenije obućarskog posla, Milan je uspeo da i poduči nekoliko mlađih obućara. Čak se i jedan njegov rođak sada bavi tim poslom.

Komentari / 0

Ostavite komentar