Расте број жртава мистериозног вируса МЕРС

Број жртава мало познатог блискоисточног респираторног синдрома (МЕРС) у Саудијској Арабији, порастао је на 133, од када се 2012. овај вирус први пут појавио у тој земљи, саопштиле су данас саудијске власти додајући да су вирусом заражене 473 особе.

Здравље 10.05.2014 | 17:48
Расте број жртава мистериозног вируса МЕРС

Према последњим подацима које је објавило саудијско Министарство здравља, од ове болести су, од јуче, преминула тројица мушкараца од 94, 51 и 42 године у луци Џеда, један 70-годишњак у граду Таеф, док су једна жена (71) и двојица мушкараца (81 и 25 година), умрли у престоници Ријаду.

Случајеви заразе МЕРС-ом забележени су и у Уједињеним Арапским Емиратима, Јордану, Египту, Либану и у САД, а већина оболелих путовала је у Саудијску Арабију или је тамо радила, углавном у медицинским службама.

Забринутост јавности због ширења МЕРС-а додатно се повећала овог месеца након што су најмање четири лекара дала оставку у болници Краља Фахда у Џеди, јер су претходно одбили да лече пацијенте због страха од инфекције.

Болест је још тајанствена и мало се зна о томе како се преноси, а још мање о њеном пореклу.
Зна се да је смртоносна, са стопом смртности већом од 40 одсто, што је знатно више од смртности коју представља њен “блиски рођак”, тешки акутни респираторни вирус САРС, чија је стопа смртности била 9,6 посто.

Верује се да се за разлику од САРС-а теже преноси, а научници претпостављају да би камиле могле да буду њени преносиоци.

Последње саопштење Саудијске Арабије о жртвама, уследило је дан пошто је Светска здравствена организација саопстила да ће у уторак одржати хитан састанак на којем ће разговарати о ширењу вируса, пренео је АФП.

Коментари / 0

Оставите коментар