Raste broj žrtava misterioznog virusa MERS

Broj žrtava malo poznatog bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) u Saudijskoj Arabiji, porastao je na 133, od kada se 2012. ovaj virus prvi put pojavio u toj zemlji, saopštile su danas saudijske vlasti dodajući da su virusom zaražene 473 osobe.

Zdravlje 10.05.2014 | 17:48
Raste broj žrtava misterioznog virusa MERS

Prema poslednjim podacima koje je objavilo saudijsko Ministarstvo zdravlja, od ove bolesti su, od juče, preminula trojica muškaraca od 94, 51 i 42 godine u luci Džeda, jedan 70-godišnjak u gradu Taef, dok su jedna žena (71) i dvojica muškaraca (81 i 25 godina), umrli u prestonici Rijadu.

Slučajevi zaraze MERS-om zabeleženi su i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Jordanu, Egiptu, Libanu i u SAD, a većina obolelih putovala je u Saudijsku Arabiju ili je tamo radila, uglavnom u medicinskim službama.

Zabrinutost javnosti zbog širenja MERS-a dodatno se povećala ovog meseca nakon što su najmanje četiri lekara dala ostavku u bolnici Kralja Fahda u Džedi, jer su prethodno odbili da leče pacijente zbog straha od infekcije.

Bolest je još tajanstvena i malo se zna o tome kako se prenosi, a još manje o njenom poreklu.
Zna se da je smrtonosna, sa stopom smrtnosti većom od 40 odsto, što je znatno više od smrtnosti koju predstavlja njen “bliski rođak”, teški akutni respiratorni virus SARS, čija je stopa smrtnosti bila 9,6 posto.

Veruje se da se za razliku od SARS-a teže prenosi, a naučnici pretpostavljaju da bi kamile mogle da budu njeni prenosioci.

Poslednje saopštenje Saudijske Arabije o žrtvama, usledilo je dan pošto je Svetska zdravstvena organizacija saopstila da će u utorak održati hitan sastanak na kojem će razgovarati o širenju virusa, preneo je AFP.

Komentari / 0

Ostavite komentar