Стижу радари који фотографишу возила

Саобраћајни полицајци у Републици Српској добиће мобилне радаре који омогућавају да приликом утврђивања брзине возила, у свим временским условима, како дању, тако и ноћу, прекршај буде документован фотографијама, са јасним очитавањем регистарских ознака, марке, типа и боје аутомобила.

Република Српска 10.05.2014 | 11:00
Стижу радари који фотографишу возила

Преносни уређаји које сад има полиција, осим што не могу фотографисати, немају ни опцију да раде у аутоматском моду.

Стога их, како истичу стручњаци,  полицајци нису могли остављати да "пецају" на мјестима на којима се догађају саобраћајне незгоде са најтежим посљедицама, попут кривина, на којим, уједно, није било могуће ни заустављати возила која су се пребрзо кретала.

Како истиче Мирна Шоја, портпарол МУП-а РС, крајем прошле године МУП је расписао тендер за јавну набавку преносних уређаја за мјерење брзине кретања возила.

"Истеком рока за пријаву и отварањем приспјелих понуда утврђено је да су пристигле двије понуде, због чега том приликом није могла бити изабрана најповољнија понуда.

Набавка наведених уређаја ће бити реализована по окончању поновљене процедуре јавне набавке, односно тендера, и одмах ће они бити дати на кориштење припадницима полиције МУП РС", казала је Шоја.

Како нам је потврђено, ови уређаји знатно ће олакшати посао полицајцима, јер су доста модернији од оних којим "људи у плавом" сада баратају.

"Припадници МУП РС тренутно користе двије врсте ласерских уређаја за мјерење брзине кретања возила, и то Спеед Ласер, С Атланта и ТраффиПатролXР. Ови уређаји не омогућавају фотографски или видео запис прекршаја", наглашава Шоја.

Стручњаци за безбједност саобраћаја оцјењују да је ово велики корак ка повећању безбједности на путевима, што значи да ће засигурно бити "срезан" и број незгода.

"Полицајци сада не могу вршити контроле, на примјер, на кривини, гдје се незгоде дешавају, пошто се учесник у том случају не може зауставити. Али, ови нови уређаји моћи ће бити постављени на било којем мјесту на путу, гдје патрола не може да стоји, и мјериће брзину, те при том начинити фотографију. Прекршајни налози ће аутоматски бити израђивани и ићи према прекршиоцима", појашњава Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС.

До сада је,  каже Радовић, било случајева да се патрола "смјести" на неку локацију, те почне да мјери брзину, и када то виде возачи, једни другима "блицају" и упозоравају их.

"На овај начин возачи неће знати гдје се контрола врши, тако да је ово врло значајно, јер сви знамо да је брзина један од основних узрочника саобраћајних незгода", оцјењује Радовић.

Према "најсвјежијим" подацима МУП-а РС, у акцији спроведеној крајем прошлог мјесеца, полицајци су контролисали 1.603  возила, од којих је код 1.511 утврђено прекорачење брзине.

"Према анализама МУП-а РС, један од најчешћих узрока евидентираних саобраћајних незгода је неприлагођена брзина, која је у саобраћајним незгодама са посљедицама по лица заступљена са 53,6 одсто", истичу из полиције.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мд

10.05.2014 16:31

Бице ред припремити ситно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

10.05.2014 17:05

Ти радари у Федерацији постоје одавно. Само ти дође плава коверта, у којем пише да снимак прекршаја можете видјети у тој и тој полицијској станици. Они само сниме и не заустављају те. Оде 50КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

збуњен

10.05.2014 19:47

Ако це вец тако да буде нек вец једном регулису са саобрацајним знаковима ограницења брзине, и нека се вец једон ријеси ста је насељено мјесто, а не ко сто је до сада пракса да са"подразумјева" несто, па на магистралном путу гдје нигдје нема куце полицајац наплацује казну на 62 км/х јер се подразумјева 50 јер је била табла Загони, А НИГДЈЕ КУЦЕ НЕМА, ЛИЈЕВО ЊИВА, ДЕСНО СУМА ! И самим тиме испада да је исто кад идес кроз Јању и кроз Загоне, или С Поље... Итд, СТАВИТЕ ВЕЦ ЈЕДНОМ ЗНАКОВЕ, У ОБРИЈЕЗИ ИМА ЗНАК КОД СКОЛЕ ОГРАНИЦЕЊЕ 50, НАКОН 100 МЕТ ПРЕСТАНАК ОГРАНИЦЕЊА, А ПОЛИЦИЈА 200 МЕТ ДАЉЕ ПИСЕ КАЗНЕ ЈЕР СЕ ППОДРАЗУМЈЕВА 50, ЗАТИМ У ТОБУТУ ПОДРАЗУМЈЕВА СЕ 50 А КРОЗ КРИВИНЕ ИМАС ЗНАК ОГРАНИЦЕЊА БРЗИНЕ НА 70 КМ/Х ПА ОНДА УБРЗАС НА 70 ДА БИ НАКОН ПРЕСТАНКА ОГРАНИЦЕЊА ОД 70 КМ/ Х ПОНОВО ПО НЕКОЈ ЛОГИЦИ ТРЕБАО ДА СМАЊИС НА 50 ! ЉУДУ ОВО ЈЕ ТРАГИКОМЕДИЈА КОД НАС !

ОДГОВОРИТЕ