Stižu radari koji fotografišu vozila

Saobraćajni policajci u Republici Srpskoj dobiće mobilne radare koji omogućavaju da prilikom utvrđivanja brzine vozila, u svim vremenskim uslovima, kako danju, tako i noću, prekršaj bude dokumentovan fotografijama, sa jasnim očitavanjem registarskih oznaka, marke, tipa i boje automobila.

Republika Srpska 10.05.2014 | 11:00
Stižu radari koji fotografišu vozila

Prenosni uređaji koje sad ima policija, osim što ne mogu fotografisati, nemaju ni opciju da rade u automatskom modu.

Stoga ih, kako ističu stručnjaci,  policajci nisu mogli ostavljati da "pecaju" na mjestima na kojima se događaju saobraćajne nezgode sa najtežim posljedicama, poput krivina, na kojim, ujedno, nije bilo moguće ni zaustavljati vozila koja su se prebrzo kretala.

Kako ističe Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, krajem prošle godine MUP je raspisao tender za javnu nabavku prenosnih uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila.

"Istekom roka za prijavu i otvaranjem prispjelih ponuda utvrđeno je da su pristigle dvije ponude, zbog čega tom prilikom nije mogla biti izabrana najpovoljnija ponuda.

Nabavka navedenih uređaja će biti realizovana po okončanju ponovljene procedure javne nabavke, odnosno tendera, i odmah će oni biti dati na korištenje pripadnicima policije MUP RS", kazala je Šoja.

Kako nam je potvrđeno, ovi uređaji znatno će olakšati posao policajcima, jer su dosta moderniji od onih kojim "ljudi u plavom" sada barataju.

"Pripadnici MUP RS trenutno koriste dvije vrste laserskih uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, i to Speed Laser, S Atlanta i TraffiPatrolXR. Ovi uređaji ne omogućavaju fotografski ili video zapis prekršaja", naglašava Šoja.

Stručnjaci za bezbjednost saobraćaja ocjenjuju da je ovo veliki korak ka povećanju bezbjednosti na putevima, što znači da će zasigurno biti "srezan" i broj nezgoda.

"Policajci sada ne mogu vršiti kontrole, na primjer, na krivini, gdje se nezgode dešavaju, pošto se učesnik u tom slučaju ne može zaustaviti. Ali, ovi novi uređaji moći će biti postavljeni na bilo kojem mjestu na putu, gdje patrola ne može da stoji, i mjeriće brzinu, te pri tom načiniti fotografiju. Prekršajni nalozi će automatski biti izrađivani i ići prema prekršiocima", pojašnjava Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Do sada je,  kaže Radović, bilo slučajeva da se patrola "smjesti" na neku lokaciju, te počne da mjeri brzinu, i kada to vide vozači, jedni drugima "blicaju" i upozoravaju ih.

"Na ovaj način vozači neće znati gdje se kontrola vrši, tako da je ovo vrlo značajno, jer svi znamo da je brzina jedan od osnovnih uzročnika saobraćajnih nezgoda", ocjenjuje Radović.

Prema "najsvježijim" podacima MUP-a RS, u akciji sprovedenoj krajem prošlog mjeseca, policajci su kontrolisali 1.603  vozila, od kojih je kod 1.511 utvrđeno prekoračenje brzine.

"Prema analizama MUP-a RS, jedan od najčešćih uzroka evidentiranih saobraćajnih nezgoda je neprilagođena brzina, koja je u saobraćajnim nezgodama sa posljedicama po lica zastupljena sa 53,6 odsto", ističu iz policije.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Md

10.05.2014 18:31

Bice red pripremiti sitno

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

10.05.2014 19:05

Ti radari u Federaciji postoje odavno. Samo ti dođe plava koverta, u kojem piše da snimak prekršaja možete vidjeti u toj i toj policijskoj stanici. Oni samo snime i ne zaustavljaju te. Ode 50KM.

ODGOVORITE
Name

zbunjen

10.05.2014 21:47

Ako ce vec tako da bude nek vec jednom regulisu sa saobracajnim znakovima ogranicenja brzine, i neka se vec jedon rijesi sta je naseljeno mjesto, a ne ko sto je do sada praksa da sa"podrazumjeva" nesto, pa na magistralnom putu gdje nigdje nema kuce policajac naplacuje kaznu na 62 km/h jer se podrazumjeva 50 jer je bila tabla Zagoni, A NIGDJE KUCE NEMA, LIJEVO NJIVA, DESNO SUMA ! I samim time ispada da je isto kad ides kroz Janju i kroz Zagone, ili S Polje... Itd, STAVITE VEC JEDNOM ZNAKOVE, U OBRIJEZI IMA ZNAK KOD SKOLE OGRANICENJE 50, NAKON 100 MET PRESTANAK OGRANICENJA, A POLICIJA 200 MET DALJE PISE KAZNE JER SE PPODRAZUMJEVA 50, ZATIM U TOBUTU PODRAZUMJEVA SE 50 A KROZ KRIVINE IMAS ZNAK OGRANICENJA BRZINE NA 70 KM/H PA ONDA UBRZAS NA 70 DA BI NAKON PRESTANKA OGRANICENJA OD 70 KM/ H PONOVO PO NEKOJ LOGICI TREBAO DA SMANJIS NA 50 ! LJUDU OVO JE TRAGIKOMEDIJA KOD NAS !

ODGOVORITE