Поништено одузимање лиценце Европском универзитету

Основни суд Брчко дистрикта донио је пресуду којом се тужба Европског универзитета из Брчко дистрикта уважава и тиме поништава рјешење Одјељења Владе дистрикта за образовање којим се одузима лиценца и забрањује обављање дјелатности високог образовања овом универзитету, те се предмет враћа туженом на поновно рјешавање.

Република Српска 09.05.2014 | 22:20
Поништено одузимање лиценце Европском универзитету

Пресудом се владино Одјељење за образовање обавезује да Европском универзитету надокнади трошкове управног спора у износу од 200 КМ у року од 30 дана по правоснажности пресуде, под пријетњом принудног извршења, саопштено је из Основног суда у Брчком.

Европски универзитет Брчко дистрикт је овом суду 23. јануара 2014. године поднио тужбу против Одјељења Владе Брчко дистрикта за образовање ради поништења рјешења, а због битне повреде одредаба Закона о управном поступку и Закона о високом образовању у Брчко дистрикту, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, те битне повреде одредаба Закона о заштити личних података.

У тужби је наведено да је ово владино одјељење приморало Европски универзитет да му супротно Закону о заштити личних података БиХ достави сву документацију укључујући досијеа студената и запослених наставника на Универзитету, а потом разгледао прибављену документацију без присуства представника Универзитета, чиме је прекршена одредба Закона о управном поступку Брчко дистрикта.

Истиче се да Одјељење није, иако је било дужно, Универзитету понуди записник ради потписивања и евентуалног стављања примједби, чиме су прекршене одредбе Закона о управном поступку Брчко дистрикта и Закона о високом образовању у Брчко дистрикту.

Осим тога, Универзитет сматра да је наведено рјешење донесено без мишљења Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ, чиме је битно повријеђена наведена законска одредба.

У оспореном рјешењу, Европском универзитету се одузима лиценца и забрањује обављање дјелатности високог образовања због престанка испуњавања услова за рад прописаних законом, подзаконским актима и препорукама Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ, као и због утврђених недостатака и пропуста у раду који су неотклоњиви или се не могу отклонити без озбиљних посљедица по квалитет студија.

По оцјени Основног суда Брчко дистрикта, у конкретном случају нису били испуњени законски услови за доношење оспореног рјешења без претходно прибављеног мишљења Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ за затварање ове високошколске установе.

Против пресуде Основног суда дозвољена је жалба Апелационом суду Брчко дистрикта у року од 30 дана.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Градјанин покорни

10.05.2014 10:32

Не мозес лоповима ниста,организовали се и раде ста хоце.Сви знају за муцке цијели Дистрикт,сви знају какав је ово универзитет али не мозес им ниста.Е таква је и цијела Босна и Херцеговина.Лоповлук,корупција,криминал,богацење,станцање диплома,куповина радних мјеста,крадје на сваком кораку. Сиротиње све висе и висе, безнадја све висе,одласци младих вани све висе. Залости моја ово је невидјено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

10.05.2014 16:20

Гори су ови сто иду на тај универзитет са њиховом дипломом или морас преко странацка или пријатељске везе или да будеш љубавница да добијес посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

10.05.2014 20:38

није да не мозес ниста, законе су писали управо ови које треба тузити, само немас коме. па они су и направили такве због себе. вецина их има диплому "медзамента"како они казу.

ОДГОВОРИТЕ