Poništeno oduzimanje licence Evropskom univerzitetu

Osnovni sud Brčko distrikta donio je presudu kojom se tužba Evropskog univerziteta iz Brčko distrikta uvažava i time poništava rješenje Odjeljenja Vlade distrikta za obrazovanje kojim se oduzima licenca i zabranjuje obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja ovom univerzitetu, te se predmet vraća tuženom na ponovno rješavanje.

Republika Srpska 09.05.2014 | 22:20
Poništeno oduzimanje licence Evropskom univerzitetu

Presudom se vladino Odjeljenje za obrazovanje obavezuje da Evropskom univerzitetu nadoknadi troškove upravnog spora u iznosu od 200 KM u roku od 30 dana po pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja, saopšteno je iz Osnovnog suda u Brčkom.

Evropski univerzitet Brčko distrikt je ovom sudu 23. januara 2014. godine podnio tužbu protiv Odjeljenja Vlade Brčko distrikta za obrazovanje radi poništenja rješenja, a zbog bitne povrede odredaba Zakona o upravnom postupku i Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te bitne povrede odredaba Zakona o zaštiti ličnih podataka.

U tužbi je navedeno da je ovo vladino odjeljenje primoralo Evropski univerzitet da mu suprotno Zakonu o zaštiti ličnih podataka BiH dostavi svu dokumentaciju uključujući dosijea studenata i zaposlenih nastavnika na Univerzitetu, a potom razgledao pribavljenu dokumentaciju bez prisustva predstavnika Univerziteta, čime je prekršena odredba Zakona o upravnom postupku Brčko distrikta.

Ističe se da Odjeljenje nije, iako je bilo dužno, Univerzitetu ponudi zapisnik radi potpisivanja i eventualnog stavljanja primjedbi, čime su prekršene odredbe Zakona o upravnom postupku Brčko distrikta i Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu.

Osim toga, Univerzitet smatra da je navedeno rješenje doneseno bez mišljenja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, čime je bitno povrijeđena navedena zakonska odredba.

U osporenom rješenju, Evropskom univerzitetu se oduzima licenca i zabranjuje obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja zbog prestanka ispunjavanja uslova za rad propisanih zakonom, podzakonskim aktima i preporukama Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, kao i zbog utvrđenih nedostataka i propusta u radu koji su neotklonjivi ili se ne mogu otkloniti bez ozbiljnih posljedica po kvalitet studija.

Po ocjeni Osnovnog suda Brčko distrikta, u konkretnom slučaju nisu bili ispunjeni zakonski uslovi za donošenje osporenog rješenja bez prethodno pribavljenog mišljenja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH za zatvaranje ove visokoškolske ustanove.

Protiv presude Osnovnog suda dozvoljena je žalba Apelacionom sudu Brčko distrikta u roku od 30 dana.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Gradjanin pokorni

10.05.2014 10:32

Ne mozes lopovima nista,organizovali se i rade sta hoce.Svi znaju za mucke cijeli Distrikt,svi znaju kakav je ovo univerzitet ali ne mozes im nista.E takva je i cijela Bosna i Hercegovina.Lopovluk,korupcija,kriminal,bogacenje,stancanje diploma,kupovina radnih mjesta,kradje na svakom koraku. Sirotinje sve vise i vise, beznadja sve vise,odlasci mladih vani sve vise. Zalosti moja ovo je nevidjeno.

ODGOVORITE
Name

Md

10.05.2014 16:20

Gori su ovi sto idu na taj univerzitet sa njihovom diplomom ili moras preko stranacka ili prijateljske veze ili da budeš ljubavnica da dobijes posao

ODGOVORITE
Name

pero

10.05.2014 20:38

nije da ne mozes nista, zakone su pisali upravo ovi koje treba tuziti, samo nemas kome. pa oni su i napravili takve zbog sebe. vecina ih ima diplomu "medzamenta"kako oni kazu.

ODGOVORITE