Опструкција истраге злочина над Србима

Инспектор у Управи за криминалистику МУП-а Републике Српске Симо Тушевљак рекао је да у БиХ још траје опструкција у истрази ратних злочина над Србима и подизању оптужница против починилаца, као и у проналаску и идентификацији српских жртава.

Република Српска 09.05.2014 | 18:01
 Опструкција истраге злочина над Србима

Он је оцијенио да су анализе свих предмета ратних злочина, оптужица и пресуда у Тужилаштву БиХ и окружним и кантоналним тужилаштвима у Федерацији БиХ показали да је и послије 20 година веома мали број оптужница подигнутих против лица која су починила злочине над Србима.

"Нажалост, још увијек пред Судом БиХ није завршен ниједан велики предмет за почињене страшне злочине над српским народом, од града Сарајева, па до других, гдје се још није кренуло са мртве тачке. То је опстуркција која још траје", рекао је Тушевљак новинарима на Авали, гдје је учествовао на  међунардном скупу о суђењима за ратне злочине.

Он је навео да су међу тим предметима и злочини муџахедина, припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ, затим злочини на подручју западне Херцеговине и средње Босне, Тузланска колона, Добровољачка улица и још низ предмета.

Тушевљак истиче да су и представници Хашког трибунала схватили да постоји опстуркција у БиХ. Када је ријеч о несталим лицима у БиХ, Тушевљак је навео да је вријеме показало да је и даље велики број лица српске националности која се воде као нестала у протеклом рату, а мали број пронађених у протекле четири до пет година.

"Почињен је злочин послије злочина, због тога што су та тијела сакривена, можда већина уништена. Тај процес је у великом застоју већ дужи низ година, Мали је број идентификација када су у питању српске жртве", рекао је Тушевљак. Већина српских жртава у рату у БиХ, каже Тушевљак, није нестала, њих су одвели званични органи тадашње БиХ у полицијске станице у војне команде, гдје су убијени, а њихова тијела су сакривена.

"Овдје се ради о убијеним људима, о жртвама ратног злочина. Данас су у БиХ, нажалост на власти они који су били на власти за вријеме рата, посебно у Федерацији БиХ. Они врше огрому опстуркцију када је у питању тражење српских жртава", истакао је Тушевљак.

Он каже да МУП Српске није задовољан заштитом свједока у БиХ, јер донесени закони на нивоу БиХ имају недостатке. Тушевљак наводи да свједоци немају заштиту коју заслужују, због тога што се ради углавном о жртвама ратног злочина или о људима који су били свједоци злочина.

"Од њих зависи много да процесуирање ратних злочина буде што успјешније, јер су ти свједоци једино доказно средство пред судовима, с обзиром да материјалних доказа са лица мјеста углавном нема", рекао је Тушевљак. Он је додао да је потребно да се та заштита интензивира и пружи сва могућа подршка свједоцима. Тушевљак је позвао потенцијалне свједоке ратних злочина да се одазову позиву суда и свједоче и тако допринесу правди и кажњавању починилаца.

На међународном савјетовању о суђењима за ратне злочине пред националним и међународним судовима, учествовали су и замјеник главног тужиоца БиХ Драган Чорлић, шеф Одсјека за истраге и подршку свједоцима Тужилаштва БиХ Александар Фалаџић, тужилац Брчко дистрикта Радмило Ивановић, као и њихове колеге из Србије и Црне Горе.

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар