Opstrukcija istrage zločina nad Srbima

Inspektor u Upravi za kriminalistiku MUP-a Republike Srpske Simo Tuševljak rekao je da u BiH još traje opstrukcija u istrazi ratnih zločina nad Srbima i podizanju optužnica protiv počinilaca, kao i u pronalasku i identifikaciji srpskih žrtava.

Republika Srpska 09.05.2014 | 18:01
 Opstrukcija istrage zločina nad Srbima

On je ocijenio da su analize svih predmeta ratnih zločina, optužica i presuda u Tužilaštvu BiH i okružnim i kantonalnim tužilaštvima u Federaciji BiH pokazali da je i poslije 20 godina veoma mali broj optužnica podignutih protiv lica koja su počinila zločine nad Srbima.

"Nažalost, još uvijek pred Sudom BiH nije završen nijedan veliki predmet za počinjene strašne zločine nad srpskim narodom, od grada Sarajeva, pa do drugih, gdje se još nije krenulo sa mrtve tačke. To je opsturkcija koja još traje", rekao je Tuševljak novinarima na Avali, gdje je učestvovao na  međunardnom skupu o suđenjima za ratne zločine.

On je naveo da su među tim predmetima i zločini mudžahedina, pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH, zatim zločini na području zapadne Hercegovine i srednje Bosne, Tuzlanska kolona, Dobrovoljačka ulica i još niz predmeta.

Tuševljak ističe da su i predstavnici Haškog tribunala shvatili da postoji opsturkcija u BiH. Kada je riječ o nestalim licima u BiH, Tuševljak je naveo da je vrijeme pokazalo da je i dalje veliki broj lica srpske nacionalnosti koja se vode kao nestala u proteklom ratu, a mali broj pronađenih u protekle četiri do pet godina.

"Počinjen je zločin poslije zločina, zbog toga što su ta tijela sakrivena, možda većina uništena. Taj proces je u velikom zastoju već duži niz godina, Mali je broj identifikacija kada su u pitanju srpske žrtve", rekao je Tuševljak. Većina srpskih žrtava u ratu u BiH, kaže Tuševljak, nije nestala, njih su odveli zvanični organi tadašnje BiH u policijske stanice u vojne komande, gdje su ubijeni, a njihova tijela su sakrivena.

"Ovdje se radi o ubijenim ljudima, o žrtvama ratnog zločina. Danas su u BiH, nažalost na vlasti oni koji su bili na vlasti za vrijeme rata, posebno u Federaciji BiH. Oni vrše ogromu opsturkciju kada je u pitanju traženje srpskih žrtava", istakao je Tuševljak.

On kaže da MUP Srpske nije zadovoljan zaštitom svjedoka u BiH, jer doneseni zakoni na nivou BiH imaju nedostatke. Tuševljak navodi da svjedoci nemaju zaštitu koju zaslužuju, zbog toga što se radi uglavnom o žrtvama ratnog zločina ili o ljudima koji su bili svjedoci zločina.

"Od njih zavisi mnogo da procesuiranje ratnih zločina bude što uspješnije, jer su ti svjedoci jedino dokazno sredstvo pred sudovima, s obzirom da materijalnih dokaza sa lica mjesta uglavnom nema", rekao je Tuševljak. On je dodao da je potrebno da se ta zaštita intenzivira i pruži sva moguća podrška svjedocima. Tuševljak je pozvao potencijalne svjedoke ratnih zločina da se odazovu pozivu suda i svjedoče i tako doprinesu pravdi i kažnjavanju počinilaca.

Na međunarodnom savjetovanju o suđenjima za ratne zločine pred nacionalnim i međunarodnim sudovima, učestvovali su i zamjenik glavnog tužioca BiH Dragan Čorlić, šef Odsjeka za istrage i podršku svjedocima Tužilaštva BiH Aleksandar Faladžić, tužilac Brčko distrikta Radmilo Ivanović, kao i njihove kolege iz Srbije i Crne Gore.

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar