Изетбеговић затражио оцјену уставности одлуке Владе Српске

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поднио је данас Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности одлуке Владе Републике Српске овршењу провјере тачности и истинитости података приликом пријавепребивалишта на територији Републике Српске.

Босна и Херцеговина 09.05.2014 | 15:57
 Изетбеговић затражио оцјену уставности одлуке Владе Српске

"На овај корак Изетбеговић се одлучио ради заштите уставно-правног поретка, права и интереса БиХ и свих њених држављана, те с циљем враћања стања у уставне и законске оквире", саопштено је из кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Изетбеговић је оцијенио да је Влада Републике Српске одлуком од 17. априла "узурпирала законодавна овлаштења" БиХ, јер ова материја може да буде једино предмет закона на нивоу БиХ, а не и ентитетских правних аката. Он сматра да су "одлуком угрожена уставом загарантована права повратника, јер су њоме створене неоправдане административно-правне баријере за ефективан повратак".

"Измјене закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ могу се доносити само у оном форуму који је тај закон и донио, а то је Парламентарна скупштина БиХ, и по процедури која је прописана, а никако на начин да се тај закон допуњује, коригује или мијења на начин противан Уставу БиХ, као што је учинила Влада Републике Српске", наводи Изетбеговић.

Изетбеговић је од Уставног суда БиХ затражио и доношење привремене мјере којом се одлука Владе Републике Српске ставља ван снаге до доношења коначне одлуке Уставног суда БиХ. Влада Републике Српске донијела је 17. априла Одлуку о вршењу провјере тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији Републике Српске.

Предсједник Владе Жељка Цвијановић изјавила је  тада да је ова одлука привременог карактера и да ће важити до доношења закона о пребивалишту на нивоу БиХ. Она је навела да је Одлуком прописано да је лице које пријављује пребивалиште дужно да достави један од четири доказа наведених у одлуци, који су у складу се европским стандардима и који су наведени и у тексту предложеног закона о пребивалишту.

 

Коментари / 0

Оставите коментар