Izetbegović zatražio ocjenu ustavnosti odluke Vlade Srpske

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke Vlade Republike Srpske ovršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijaveprebivališta na teritoriji Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 09.05.2014 | 15:57
 Izetbegović zatražio ocjenu ustavnosti odluke Vlade Srpske

"Na ovaj korak Izetbegović se odlučio radi zaštite ustavno-pravnog poretka, prava i interesa BiH i svih njenih državljana, te s ciljem vraćanja stanja u ustavne i zakonske okvire", saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Izetbegović je ocijenio da je Vlada Republike Srpske odlukom od 17. aprila "uzurpirala zakonodavna ovlaštenja" BiH, jer ova materija može da bude jedino predmet zakona na nivou BiH, a ne i entitetskih pravnih akata. On smatra da su "odlukom ugrožena ustavom zagarantovana prava povratnika, jer su njome stvorene neopravdane administrativno-pravne barijere za efektivan povratak".

"Izmjene zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH mogu se donositi samo u onom forumu koji je taj zakon i donio, a to je Parlamentarna skupština BiH, i po proceduri koja je propisana, a nikako na način da se taj zakon dopunjuje, koriguje ili mijenja na način protivan Ustavu BiH, kao što je učinila Vlada Republike Srpske", navodi Izetbegović.

Izetbegović je od Ustavnog suda BiH zatražio i donošenje privremene mjere kojom se odluka Vlade Republike Srpske stavlja van snage do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH. Vlada Republike Srpske donijela je 17. aprila Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Željka Cvijanović izjavila je  tada da je ova odluka privremenog karaktera i da će važiti do donošenja zakona o prebivalištu na nivou BiH. Ona je navela da je Odlukom propisano da je lice koje prijavljuje prebivalište dužno da dostavi jedan od četiri dokaza navedenih u odluci, koji su u skladu se evropskim standardima i koji su navedeni i u tekstu predloženog zakona o prebivalištu.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar