Пројекат јединства муслимана у Србији

Заменик реис ул улеме Исламске заједнице Србије(ИЗС), муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић изјавио је да је јединство муслимана у Србији жеља те верске заједнице под условом да то буде у Србији и у оквиру Ријасета те верске заједнице у Београду.

Србија 09.05.2014 | 14:41
Пројекат јединства муслимана у Србији


"Неко жели да нас који живимо у Србији стави под структуре других ријасета у другим земљама. То није исламски и божански закон. Ми живимо у Србији, ми говоримо српским језиком", истакао је муфтија у интервјуу Тањугу. Он истиче да пројекат јединства муслимана у Србији није ни Турски ни Сарајева, већ Ријасета ИЗС. "Нас обједињује Алах, обједињује нас наш Створитељ. Уједињује нас земља у којој живимо - Србија и језик који се у њој говори. То је наш језик, то је мој језик и он се у Србији зове српски", изричит је муфтија.

"Ми немамо разлога да поступамо као што смо поступали у време бивше Југославије које више нема. Ово је Србија и ту је Ријасет ИЗС без онога ''у'', јер овде нисмо уљези", прецизан је. "Наша је намера да сви муслимани у Србији треба да имају своју управу и, уз дужно поштовање, без мешања оних који нам долазе из Анкаре или Сарајева", навео је Јусуфспахић, иначе, рођени Београђанин, Дорћолац, који за себе каже да је српски патриота који припада Алаху.

"По свом уверењу, као муслиман, морам бити доброчинитељ држављанима Србије, било да су то већински Срби или они мањински народи. Србија се зове по Србима потпуно легитимно, а ми који нисмо Срби, а живимо у Србији ми се зовемо по Србији и Србија је наш заједнички именитељ”, објашњава муфтија.

Иако је од избора реис ул улеме Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића прошло више од годину и по дана, Јусуфспахић се са поглаваром Бошњака још није сусретао."По својој жељи бих то увек учинио.  Нема разлога да се не селамимо, али постоје људи који то неће, јер су им сујете прече", наводи и додаје да је намера ИЗС да сарађује са свима онима на Божјем путу који то, како каже, наравно, желе.

Промене у Исламској заједници у Србији, где је за председника уместо муфтије Муамера Зукорлића изабран професор Мевлуд Дудић, Јусуфспахић каже да су те промене добре, ако су ради нечега, пођеднако колико је добро то што се у ИЗС ништа није променило.Он не види сврху успостављању европског муфтије, ако, како каже, не постоји, азијски, афрички или васељенски халифа, предводитељ свих муслимана.

"Ми имамо једно место ка коме се окрећемо у овој хоризонтали и то је Мека, као и место где тај ауторитет теба да седи, а то је Медина", навео је он. Противи се одласку држављана Србије у рат у Сирију, јер је, како каже, ту реч о сукобу оних који желе да доминирају на пољу финансија, економије и нафте. То, објашњава, није позив од Бога. Дати живот Богу је нешто сасвим друго и против тога нема ништа.

"Од Бога смо дошли и Богу смо пошли. Али, Сириија није та прича", поручио је Јусуфспахић. Наводи да српском народу не жели зло, колико год да су се појединци огрешили палећи његову богомољу - београдску Бајракли џамију. О убрзаном путу Србије ка ЕУ муфтија каже "ми против тога немамо ништа”.

Муслимани и, како каже, њихова браћа јеврејске вероисповести у Србији имају проблем у погледу халал и кошер исхране и обрезивања."То су велики проблеми, али и изазови. А, ако Србија буде у Европи ми као  муслимани овде у Београду, Старом Граду, Дорћолу или било којој другој општини не мењамо своје комшије. Оне кључне ствари за наш живот остају исте", истичце муфтија.

Упитан шта очекује од нове власти, Јусуфспахић млађи каже да онима који су на изборима добили "лиценцу" да управљају народом препоручује све што је, каже, препоручивао и њиховим претходницима - да имају мало више свести и савести, па ће бити боље и њима и народу: "То је оно што је суштински поглед и томе се  надам овим људима који су сада дошли на место одакле могу да управљају новцем и иметком ове земље, њеним стремљенима и правцима, да не продају себе и своје, да буду предани Богу, да сачувају својственост земље и становника у свим изазовима, па и у изазовима интеграција пред којима је Србија, било да је реч о Европи или на нивоу свеукупнога света", рекао је Јусуфспахић.

Ипак, од власти тражи да ИЗС врати Бајракли џамију и све друге џамије на простору Србије, које су тој верској заједници национализоване. Тражи и да се ИЗС, у земљи која је већински православна хришћанска, а која се декларише као секуларна, има равноправан статус са осталим верским заједницама.

"То је оно што је дуг Србије према нама и наше право у Србији, а право Србије код нас је да будемо њени добри исправни, добронамерни грађани”, рекао је Јусуфспахић. Пријатељ је, тврди, готово са свим политичарима - оним бившим и садашњим, као и онима који, како каже, више нису ни у парламенту: "Ми увек желимо да успоставимо пријатељства без обзира да ли је реч о страначким личностима или не и настојимо да
та пријатељства, колико год је то могухе, сачувамо, јер су то наши лични односи".

На инсистирање да именује бар неке, каже да је пријатељ био са покојним српским председником Слободаном Милошевићем, затим лидером радикала Војиславом Шешељом, са којим би и сада био у истом односу да је у Србији, садашњим председником Томиславом Николићем, као и његовим претходником Борисом Тадићем.

Наводи да колегама из других верских заједница, без обзира на то да ли носе "црне или розе капице", пријатељства ради, саветује да на представнике власти делују тако да не дозволе да, како каже, постану њихово власништво. На констатацију да се никада није кандидовао на неку политичку функцију, Јусуфспахић
млађи каже да то не значи и да неће, али никада као муфтија, хоџа или имам. Упитан да ли би то могло да се схвати као нека најава, одговара: "Нисам ништа најавио само сам рекао свој генерални став о томе".

 

Коментари / 0

Оставите коментар