Projekat jedinstva muslimana u Srbiji

Zamenik reis ul uleme Islamske zajednice Srbije(IZS), muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić izjavio je da je jedinstvo muslimana u Srbiji želja te verske zajednice pod uslovom da to bude u Srbiji i u okviru Rijaseta te verske zajednice u Beogradu.

Srbija 09.05.2014 | 14:41
Projekat jedinstva muslimana u Srbiji


"Neko želi da nas koji živimo u Srbiji stavi pod strukture drugih rijaseta u drugim zemljama. To nije islamski i božanski zakon. Mi živimo u Srbiji, mi govorimo srpskim jezikom", istakao je muftija u intervjuu Tanjugu. On ističe da projekat jedinstva muslimana u Srbiji nije ni Turski ni Sarajeva, već Rijaseta IZS. "Nas objedinjuje Alah, objedinjuje nas naš Stvoritelj. Ujedinjuje nas zemlja u kojoj živimo - Srbija i jezik koji se u njoj govori. To je naš jezik, to je moj jezik i on se u Srbiji zove srpski", izričit je muftija.

"Mi nemamo razloga da postupamo kao što smo postupali u vreme bivše Jugoslavije koje više nema. Ovo je Srbija i tu je Rijaset IZS bez onoga ''u'', jer ovde nismo uljezi", precizan je. "Naša je namera da svi muslimani u Srbiji treba da imaju svoju upravu i, uz dužno poštovanje, bez mešanja onih koji nam dolaze iz Ankare ili Sarajeva", naveo je Jusufspahić, inače, rođeni Beograđanin, Dorćolac, koji za sebe kaže da je srpski patriota koji pripada Alahu.

"Po svom uverenju, kao musliman, moram biti dobročinitelj državljanima Srbije, bilo da su to većinski Srbi ili oni manjinski narodi. Srbija se zove po Srbima potpuno legitimno, a mi koji nismo Srbi, a živimo u Srbiji mi se zovemo po Srbiji i Srbija je naš zajednički imenitelj”, objašnjava muftija.

Iako je od izbora reis ul uleme Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića prošlo više od godinu i po dana, Jusufspahić se sa poglavarom Bošnjaka još nije susretao."Po svojoj želji bih to uvek učinio.  Nema razloga da se ne selamimo, ali postoje ljudi koji to neće, jer su im sujete preče", navodi i dodaje da je namera IZS da sarađuje sa svima onima na Božjem putu koji to, kako kaže, naravno, žele.

Promene u Islamskoj zajednici u Srbiji, gde je za predsednika umesto muftije Muamera Zukorlića izabran profesor Mevlud Dudić, Jusufspahić kaže da su te promene dobre, ako su radi nečega, pođednako koliko je dobro to što se u IZS ništa nije promenilo.On ne vidi svrhu uspostavljanju evropskog muftije, ako, kako kaže, ne postoji, azijski, afrički ili vaseljenski halifa, predvoditelj svih muslimana.

"Mi imamo jedno mesto ka kome se okrećemo u ovoj horizontali i to je Meka, kao i mesto gde taj autoritet teba da sedi, a to je Medina", naveo je on. Protivi se odlasku državljana Srbije u rat u Siriju, jer je, kako kaže, tu reč o sukobu onih koji žele da dominiraju na polju finansija, ekonomije i nafte. To, objašnjava, nije poziv od Boga. Dati život Bogu je nešto sasvim drugo i protiv toga nema ništa.

"Od Boga smo došli i Bogu smo pošli. Ali, Siriija nije ta priča", poručio je Jusufspahić. Navodi da srpskom narodu ne želi zlo, koliko god da su se pojedinci ogrešili paleći njegovu bogomolju - beogradsku Bajrakli džamiju. O ubrzanom putu Srbije ka EU muftija kaže "mi protiv toga nemamo ništa”.

Muslimani i, kako kaže, njihova braća jevrejske veroispovesti u Srbiji imaju problem u pogledu halal i košer ishrane i obrezivanja."To su veliki problemi, ali i izazovi. A, ako Srbija bude u Evropi mi kao  muslimani ovde u Beogradu, Starom Gradu, Dorćolu ili bilo kojoj drugoj opštini ne menjamo svoje komšije. One ključne stvari za naš život ostaju iste", ističce muftija.

Upitan šta očekuje od nove vlasti, Jusufspahić mlađi kaže da onima koji su na izborima dobili "licencu" da upravljaju narodom preporučuje sve što je, kaže, preporučivao i njihovim prethodnicima - da imaju malo više svesti i savesti, pa će biti bolje i njima i narodu: "To je ono što je suštinski pogled i tome se  nadam ovim ljudima koji su sada došli na mesto odakle mogu da upravljaju novcem i imetkom ove zemlje, njenim stremljenima i pravcima, da ne prodaju sebe i svoje, da budu predani Bogu, da sačuvaju svojstvenost zemlje i stanovnika u svim izazovima, pa i u izazovima integracija pred kojima je Srbija, bilo da je reč o Evropi ili na nivou sveukupnoga sveta", rekao je Jusufspahić.

Ipak, od vlasti traži da IZS vrati Bajrakli džamiju i sve druge džamije na prostoru Srbije, koje su toj verskoj zajednici nacionalizovane. Traži i da se IZS, u zemlji koja je većinski pravoslavna hrišćanska, a koja se deklariše kao sekularna, ima ravnopravan status sa ostalim verskim zajednicama.

"To je ono što je dug Srbije prema nama i naše pravo u Srbiji, a pravo Srbije kod nas je da budemo njeni dobri ispravni, dobronamerni građani”, rekao je Jusufspahić. Prijatelj je, tvrdi, gotovo sa svim političarima - onim bivšim i sadašnjim, kao i onima koji, kako kaže, više nisu ni u parlamentu: "Mi uvek želimo da uspostavimo prijateljstva bez obzira da li je reč o stranačkim ličnostima ili ne i nastojimo da
ta prijateljstva, koliko god je to moguhe, sačuvamo, jer su to naši lični odnosi".

Na insistiranje da imenuje bar neke, kaže da je prijatelj bio sa pokojnim srpskim predsednikom Slobodanom Miloševićem, zatim liderom radikala Vojislavom Šešeljom, sa kojim bi i sada bio u istom odnosu da je u Srbiji, sadašnjim predsednikom Tomislavom Nikolićem, kao i njegovim prethodnikom Borisom Tadićem.

Navodi da kolegama iz drugih verskih zajednica, bez obzira na to da li nose "crne ili roze kapice", prijateljstva radi, savetuje da na predstavnike vlasti deluju tako da ne dozvole da, kako kaže, postanu njihovo vlasništvo. Na konstataciju da se nikada nije kandidovao na neku političku funkciju, Jusufspahić
mlađi kaže da to ne znači i da neće, ali nikada kao muftija, hodža ili imam. Upitan da li bi to moglo da se shvati kao neka najava, odgovara: "Nisam ništa najavio samo sam rekao svoj generalni stav o tome".

 

Komentari / 0

Ostavite komentar