Лагумџија: Интеграција у ЕУ приоритет БиХ

Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија рекао је у Солуну да је интеграција у ЕУ приоритет БиХ и да је европска перспектива водећа покретачка снага и најбољи инструмент за провођење неопходних реформи.

Босна и Херцеговина 08.05.2014 | 17:17
Лагумџија: Интеграција у ЕУ приоритет БиХ

"Високо цијенимо појачани ангажман Европске комисије и недавне напоре ЕУ да се кроз кључне економске и социјалне реформе и проширење структуралног дијалога у правцу јачања владавине права и системске борбе против корупције и организованог криминала убрза европски пут БиХ", рекао је Лагумџија на конференцији министара иностраних послова земаља ЕУ и западног Балкана.

Он је истакао да је, осим реформе правосуђа, од пресудне важности и конкретан пакет економских реформи за БиХ, који ће бити усмјерен на отварање нових радних мјеста, посебно за младе људе, саопштено је из Министарства спољних послова БиХ.

Лагумџија је нагласио да БиХ треба подршку ЕУ, али не у смислу смањивања стандарда, већ паралелним дјеловањем на два колосијека.

Он је рекао да је на првом потребно радити на кључним економским и социјалним реформама, владавини права, борби против корупције и организованог криминала, док су на другом колосјеку шире структуралне и
уставне реформе, што би требало бити покренуто након октобарских избора уз пуну укљученост међународне заједнице.

Лагумџија је истакао да је најбољи подстицај сарадњи БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније, Албаније и Косова данашња потврда Европске комисије да ће за земље западног Балкана у наредних пет година
издвајати додатних милијарду евра, а у сарадњи са другим финансијским институцијама још 10 милијарди евра за економске и инфраструктурне пројекте.

Лагумџија је учествовао на радном састанку са министрима иностраних послова Албаније, Црне Горе, Македоније, Србије и Косова, који је организовао европски комесар за проширење Штефан Филе, а током којег је разговарано о новом приступу Европске комисије земљама западног Балкана.

На конференцији у Солуну је разговарано о конкретним регионалним инфраструктурним и енергетским пројектима, међу којима је Јадранско-јонски гасовод, како би се суштински регион интегрисао и на
тај начин убрзао пут према ЕУ.

"За БиХ је у овој области од посебног интереса наставак изградње аутопута на Коридору `Пет це` који ће омогућити снажније повезивање са земљама региона и ЕУ, али и дати додатни импулс развоју привреде и
отварању нових радних мјеста у БиХ", наводи се у саопштењу.

На маргинама конференције Лагумџија се састао министрима иностраних послова земаља чланица ЕУ, Грчке и Италије, садашњим и наредним предсједавајућим ЕУ, те Румуније, Бугарске, Словеније и Словачке.

Коментари / 0

Оставите коментар