Lagumdžija: Integracija u EU prioritet BiH

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je u Solunu da je integracija u EU prioritet BiH i da je evropska perspektiva vodeća pokretačka snaga i najbolji instrument za provođenje neophodnih reformi.

Bosna i Hercegovina 08.05.2014 | 17:17
Lagumdžija: Integracija u EU prioritet BiH

"Visoko cijenimo pojačani angažman Evropske komisije i nedavne napore EU da se kroz ključne ekonomske i socijalne reforme i proširenje strukturalnog dijaloga u pravcu jačanja vladavine prava i sistemske borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala ubrza evropski put BiH", rekao je Lagumdžija na konferenciji ministara inostranih poslova zemalja EU i zapadnog Balkana.

On je istakao da je, osim reforme pravosuđa, od presudne važnosti i konkretan paket ekonomskih reformi za BiH, koji će biti usmjeren na otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade ljude, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Lagumdžija je naglasio da BiH treba podršku EU, ali ne u smislu smanjivanja standarda, već paralelnim djelovanjem na dva kolosijeka.

On je rekao da je na prvom potrebno raditi na ključnim ekonomskim i socijalnim reformama, vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dok su na drugom kolosjeku šire strukturalne i
ustavne reforme, što bi trebalo biti pokrenuto nakon oktobarskih izbora uz punu uključenost međunarodne zajednice.

Lagumdžija je istakao da je najbolji podsticaj saradnji BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova današnja potvrda Evropske komisije da će za zemlje zapadnog Balkana u narednih pet godina
izdvajati dodatnih milijardu evra, a u saradnji sa drugim finansijskim institucijama još 10 milijardi evra za ekonomske i infrastrukturne projekte.

Lagumdžija je učestvovao na radnom sastanku sa ministrima inostranih poslova Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Kosova, koji je organizovao evropski komesar za proširenje Štefan File, a tokom kojeg je razgovarano o novom pristupu Evropske komisije zemljama zapadnog Balkana.

Na konferenciji u Solunu je razgovarano o konkretnim regionalnim infrastrukturnim i energetskim projektima, među kojima je Jadransko-jonski gasovod, kako bi se suštinski region integrisao i na
taj način ubrzao put prema EU.

"Za BiH je u ovoj oblasti od posebnog interesa nastavak izgradnje autoputa na Koridoru `Pet ce` koji će omogućiti snažnije povezivanje sa zemljama regiona i EU, ali i dati dodatni impuls razvoju privrede i
otvaranju novih radnih mjesta u BiH", navodi se u saopštenju.

Na marginama konferencije Lagumdžija se sastao ministrima inostranih poslova zemalja članica EU, Grčke i Italije, sadašnjim i narednim predsjedavajućim EU, te Rumunije, Bugarske, Slovenije i Slovačke.

Komentari / 0

Ostavite komentar