“Дејтонски споразум” за Украјину

Њемачко-руски приједлог рјешења за кризу у Украјини предвиђа формирање ентитета са истим политичким правима, по угледу на Дејтонски споразум за БиХ, пише "Политика".

Свијет 08.05.2014 | 14:54
“Дејтонски споразум” за Украјину

Лист пише да дипломатски извори у Берлину и Бечу са оптимизмом гледају на могућност реализације њемачко-руског приједлога о одржавању друге женевске конференције о Украјини, која би требало да допринесе коначном рјешењу кризе у тој земљи.

У њемачком Министарству спољних послова листу је речено да су циљеви друге конференције у нацрту, који је припремио њемачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер "далеко конкретнији од оних који су разматрани на првом састанку у Женеви 17. априла".

У Спољно-политичком одобору Бундестага речено да би жељене одлуке "Женеве 2" морале да уваже представе обје сукобљене стране о будућем уређењу земље, а употреба силе би хитно морала бити замијењена дијалогом.

"Једна од опција било би рјешење по угледу на закључке дејтонске конференције о БиХ, укључујући изједначавање ентитета у политичким правима - са украјинског и са руског говорног подручја у тој земљи", навео је исти извор.

Лист наводи да је оптимизам два њемачка спољнополитичка ресора заснован на наводној спремности учесника прве украјинске конференције у Женеви - САД, Русије, ЕУ и прелазне владе у Кијеву, да се на обновљену расправу позову и вође присталица федерализације на истоку Украјине.

Присталице федерализације, доскора називане терористима и сепаратистима који дејствују по налогу Москве, захтијевају, више од такозване регионалне аутономије и траже уређење државе између два равноправна ентитета, пише лист.

Коментари / 0

Оставите коментар