“Dejtonski sporazum” za Ukrajinu

Njemačko-ruski prijedlog rješenja za krizu u Ukrajini predviđa formiranje entiteta sa istim političkim pravima, po ugledu na Dejtonski sporazum za BiH, piše "Politika".

Svijet 08.05.2014 | 14:54
“Dejtonski sporazum” za Ukrajinu

List piše da diplomatski izvori u Berlinu i Beču sa optimizmom gledaju na mogućnost realizacije njemačko-ruskog prijedloga o održavanju druge ženevske konferencije o Ukrajini, koja bi trebalo da doprinese konačnom rješenju krize u toj zemlji.

U njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova listu je rečeno da su ciljevi druge konferencije u nacrtu, koji je pripremio njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer "daleko konkretniji od onih koji su razmatrani na prvom sastanku u Ženevi 17. aprila".

U Spoljno-političkom odoboru Bundestaga rečeno da bi željene odluke "Ženeve 2" morale da uvaže predstave obje sukobljene strane o budućem uređenju zemlje, a upotreba sile bi hitno morala biti zamijenjena dijalogom.

"Jedna od opcija bilo bi rješenje po ugledu na zaključke dejtonske konferencije o BiH, uključujući izjednačavanje entiteta u političkim pravima - sa ukrajinskog i sa ruskog govornog područja u toj zemlji", naveo je isti izvor.

List navodi da je optimizam dva njemačka spoljnopolitička resora zasnovan na navodnoj spremnosti učesnika prve ukrajinske konferencije u Ženevi - SAD, Rusije, EU i prelazne vlade u Kijevu, da se na obnovljenu raspravu pozovu i vođe pristalica federalizacije na istoku Ukrajine.

Pristalice federalizacije, doskora nazivane teroristima i separatistima koji dejstvuju po nalogu Moskve, zahtijevaju, više od takozvane regionalne autonomije i traže uređenje države između dva ravnopravna entiteta, piše list.

Komentari / 0

Ostavite komentar