Признања Европског покрета у БиХ и за општине РС (ВИДЕО)

На свечаној академији "Вријеме је за Европу и регионалну сарадњу", која је одржана поводом обиљежавања Дана Европе, уручена су признања Европског покрета у БиХ. Награђени су појединци и колективи који су дали допринос процесу регионалне сарадње, а међу њима су и општине Републике Српске.

Босна и Херцеговина 07.05.2014 | 18:44
Признања Европског покрета у БиХ и за општине РС (ВИДЕО)

Признање најбољег начелника Републике Српске у 2014. години освојио је начелник општине Дервента Милорад Симић. Општина Соколац носилац је признања за Европски отворени град БиХ у 2014. години, док је начелник општине Угљевик Василије Перић изабран за најбољег начелника Републике Српске у протеклих десет година.

"Европска унија нуди боља радна мјеста, већу безбједност грађана, друштво са мање криминала, мање корупције, и због тога морам рећи да ће заиста бити велика срећа да што прије доживимо да се пробудимо у Европској унији", истиче начелник општине Угљевик Василије Перић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је да ће ово доста значити за ову општину и грађане, на које је посебно поносан, наводећи да је поносан и на свој рад у протекле двије године.

Неколико признања Европског покрета и за Србију. Признање "Кључ мира и стабилности региона" освојили су премијер Србије Александар Вучић и први потпредсједник Владе Србије Ивица Дачић, док је носилац признања за најбољег политичара региона из области ЕУ интеграције Бранко Ружић.

"Мислим да је БиХ кључ еуропеизације читавог региона и зато је важно да истакнем да сви они политичари који желе на један одговоран начин да се баве својим послом морају да промовишу оне политике које ће бити огледало свега онога што желе грађани БиХ", сматра Ружић.

Из Европског покрета у БиХ кажу да им се често замјера то што додјељују превише признања, како предсједницима држава, тако и другим функционерима, али како наводе, БиХ нема дефинисан закон о медаљама и ордењима, тако да имају право да додјељују признања и да се захвале онима који подржавају БиХ у процесу европских интеграција.

"Докле год БХ политичари не буду изгласали закон и усагласили се о томе како и на који начин Босна и Херцеговина треба да буде "нормална" држава, барем што се тиче додјела признања и медаља, Европски покрет ће вршити промоцију субјеката, као што би то требало да чини држава, која је, нажалост, и у овом сегменту заказала", истиче предсједник Европског покрета БиХ Предраг Праштало.

Уручене су и захвалнице за подршку процесу ЕУ интеграција БиХ и партнерство са Европским покретом у БиХ, међу којима су и град Бијељина и општина Вишеград.

Деветог маја делегација Европског покрета посјетиће Требиње и гроб Срђана Алексића коме ће постхумно уручити Орден Европског покрета у БиХ.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

па стварно свашта

08.05.2014 05:24

Хоће ли неко поставити питање ко је тај Драган Праштало да толико људи наивних вуче за нос???

ОДГОВОРИТЕ