Priznanja Evropskog pokreta u BiH i za opštine RS (VIDEO)

Na svečanoj akademiji "Vrijeme je za Evropu i regionalnu saradnju", koja je održana povodom obilježavanja Dana Evrope, uručena su priznanja Evropskog pokreta u BiH. Nagrađeni su pojedinci i kolektivi koji su dali doprinos procesu regionalne saradnje, a među njima su i opštine Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 07.05.2014 | 18:44
Priznanja Evropskog pokreta u BiH i za opštine RS (VIDEO)

Priznanje najboljeg načelnika Republike Srpske u 2014. godini osvojio je načelnik opštine Derventa Milorad Simić. Opština Sokolac nosilac je priznanja za Evropski otvoreni grad BiH u 2014. godini, dok je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić izabran za najboljeg načelnika Republike Srpske u proteklih deset godina.

"Evropska unija nudi bolja radna mjesta, veću bezbjednost građana, društvo sa manje kriminala, manje korupcije, i zbog toga moram reći da će zaista biti velika sreća da što prije doživimo da se probudimo u Evropskoj uniji", ističe načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica istakao je da će ovo dosta značiti za ovu opštinu i građane, na koje je posebno ponosan, navodeći da je ponosan i na svoj rad u protekle dvije godine.

Nekoliko priznanja Evropskog pokreta i za Srbiju. Priznanje "Ključ mira i stabilnosti regiona" osvojili su premijer Srbije Aleksandar Vučić i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić, dok je nosilac priznanja za najboljeg političara regiona iz oblasti EU integracije Branko Ružić.

"Mislim da je BiH ključ europeizacije čitavog regiona i zato je važno da istaknem da svi oni političari koji žele na jedan odgovoran način da se bave svojim poslom moraju da promovišu one politike koje će biti ogledalo svega onoga što žele građani BiH", smatra Ružić.

Iz Evropskog pokreta u BiH kažu da im se često zamjera to što dodjeljuju previše priznanja, kako predsjednicima država, tako i drugim funkcionerima, ali kako navode, BiH nema definisan zakon o medaljama i ordenjima, tako da imaju pravo da dodjeljuju priznanja i da se zahvale onima koji podržavaju BiH u procesu evropskih integracija.

"Dokle god BH političari ne budu izglasali zakon i usaglasili se o tome kako i na koji način Bosna i Hercegovina treba da bude "normalna" država, barem što se tiče dodjela priznanja i medalja, Evropski pokret će vršiti promociju subjekata, kao što bi to trebalo da čini država, koja je, nažalost, i u ovom segmentu zakazala", ističe predsjednik Evropskog pokreta BiH Predrag Praštalo.

Uručene su i zahvalnice za podršku procesu EU integracija BiH i partnerstvo sa Evropskim pokretom u BiH, među kojima su i grad Bijeljina i opština Višegrad.

Devetog maja delegacija Evropskog pokreta posjetiće Trebinje i grob Srđana Aleksića kome će posthumno uručiti Orden Evropskog pokreta u BiH.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pa stvarno svašta

08.05.2014 05:24

Hoće li neko postaviti pitanje ko je taj Dragan Praštalo da toliko ljudi naivnih vuče za nos???

ODGOVORITE