Да ли хотелске звјездице више ишта значе?

Желите романтични одмор на мору у луксузном окружењу? Бирате хотел са пет звездица. Желите да уштедите на обиласку неке европске престонице? Определићете се за хотел са две или три звездице. Једноставно? Више није.

Путовања 07.05.2014 | 17:07
Да ли хотелске звјездице више ишта значе?

Многи путници почели су да се ослањају на оцене хотела које сами гости остављају на интернету.

Трип Адвисор наводи да је на њиховим страницама објављено више од 150 милиона критика и мишљења, а сваког дана на форумима се отвара 2.800 тема.

Сајтови попут Хотелс.цом, Боокингс.цом, Еxпедиа и других, доказују да путници сада имају много више информација о хотелима.Многи користе сопствене системе додељивања "звездица", на основу оцена корисника.Где су у свему томе "праве" звездице? Има ли за њих будућности?

Шта звездице значе?
Систем категоризовања хотела требало би да пружи објективну оцену његове понуде.

Инспектори који у истраживању немају никакав интерес, оцењују хотеле на основу установљених критеријума и смерница.Међутим, проблем је у стандардизацији.

Свака земља има различите захтеве за звездице. Тако хотел са три звездице у Балтимору, није ни сличан оном са истом категоријом у индијској Керали.Због тога је систем конфузан.

"Нема универзалног система давања звездица. Свака земља има своја правила, а у неким случајевима и више њих, што води до различитих стандарда", каже Зои Чен из Хотелс.цом.У неким земљама званични број звездица може бити меродаван показатељ онога шта хотел нуди, али у већини случајева потпуно је бескористан.

Дефиниција "пет звездица"

У 15 европских земаља међу којима су Немачка, Аустрија и Шведска, хармонизован је систем оцењивања хотела.

Тако смештај од пет звездица мора укључити персонализовани дочек госта са цвећем или поклоном, као и једночасовну услугу пеглања одеће.У САД где Америчка аутомобилска асоцијација држи све конце у рукама, постоји систем "дијамантског" оцењивања.Тако хотел са "пет дијаманата" нуди услуге буђења, "софистицирано и луксузно" окружење и "изузетне физичке атрибуте".

Индија систем доводи на нови ниво.

Осим критеријума попут квалитетне постељине, ђакузи када и услуге паркирања, свако купатило од пет звездица мора имати барем три куке за пешкире, телефон поред wц шоље и ЛЕД часовник на ходницима на ком су бројеви размакнути барем 7,5 цм.Иако то није обавезно, "модерни бидеи" саветују се свим хотелима са пет звездица.

Репутација система звездица у Кини је последњих година озбиљно нарушена, након што су поједини хотели добровољно умањили сопствени број звездица са пет на четири.Наиме, тамошња Влада забранила је министрима да одседају у смештају са пет звездица.У Дубаију је све још замршеније, највише захваљујући хотелу Бурџ Ал Араб.

Њега називају "јединим хотелом са седам звездица на свету", иако је менаџер хотела, Хајнрих Морио рекао да је реч о миту, који је вероватно створио неки задивљени новинар и да хотел ни у ком случају не промовише такав свој статус.

Интернет игре
Оцене на интернету су, наравно, још подложнији манипулацијама. Један бизнисмен је разоткривен, након што је објавио коментар о непостојећем ресторану морских плодова у Девону.

Уместо да пронађу ресторан, гладни знатижељници су на основу смерница овог несавесног корисника интернета, ушли у уличицу пуну ђубрета.Ипак, сајтови се боре против таквог понашања.

"Дозвољавамо гостима да објаве коментар о неком хотелу, само ако су резервисали смештај у њему на Хотелс.цом и вратили се са путовања", каже Чен."Када је њихов боравак готов, Хотелс.цом им шаље линк за писање коментара".

Коментари / 0

Оставите коментар