БиХ предстоји много посла на европском путу

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Петер Соренсен рекао је данас да је важно да све цјелине у БиХ подједнако усвајају одговарајућу легислативу, укључујући антикорупцијске законе, ради приближавања европским стандардима.

Босна и Херцеговина 07.05.2014 | 15:04
БиХ предстоји много посла на европском путу

Соренсен је рекао новинарима у Добоју, гдје је боравио поводом обиљежавања 9. маја - Дана Европе, да БиХ предстоји много посла у испуњавању обавеза на европском путу.

Он је истакао да је држава јака колико је јака њена економија, ресурси и становништво.

"Пројекат ЕУ је просперитет и будућност земаља чланица, али и земаља који претендују да буду у њеном чланству", рекао је Соренсен.

Представник Дирекције за европске интеграције БиХ Јесенка Хаџајлија рекла је да је град Добој адекватно мјесто за обљежавање Дана Европе, јер је "у центру свега и симболизује БиХ у малом".

Градоначелник Добоја Обрен Петровић захвалио се на подршци и истакао да овај град може много да уради и да покаже Европи.

Директор Центра за промоцију европских вриједности "Еуроплус" Дијана Ђурђевић рекла је да овај центар од 2005. године проводи око 10  пројеката, које је финансирала ЕУ, а који се односе на развој у областима образовања, информисања грађана о процесу европских интеграција, те рада и запошљавања.

Данашњој манифестацији присуствовао је потпредсједник Републике Српске Енес Суљкановић, посланик у Народној купштини Републике Српске Ранкица Панић, као и друге угледне личности из свијета политике, привреде и културе.

Обиљежавање 9. маја - Дана Европе у Добоју организују овај град и Центар за промоцију европских вриједности "Еуроплус", у сарадњи са Делегацијом ЕУ у БиХ и Дирекцијом за европске интеграције БиХ.

Дан Европе, који се у Добоју организује већ седам година, обиљежен је низом културних манифестација. Добој се ове године представио као град образовања и привреде.

На манифестацији су представљени пројекти "Центар за цјеложивотно учење" и "Образовањем до запошљавања у локалној заједници", које финансира ЕУ, а проводи Центар за промоцију европских вриједности
"Еуроплус".

У финансирању ових пројеката учествују и град Добој и Министарство локалне управе и самоуправе Републике Српске.

На платоу испред Скупштине града постављени су инфо-штандови организација, институција и пет локалних предузећа из сектора пољопривреде, грађевинарства, прехрамбене, дрвне и текстилне индустрије.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дејан

07.05.2014 17:52

Стварно пуно посла! Наћи послодавца, научити језик и предати за радну дозволу! Ко нема пасош, треба му мало више посла. Проблем јесте послодавац, ко рјеши тај проблем једном ногом је у ЕУ! А БИХ, ко би ту тамницу криминалаца, злочинаца, превараната, лопова, убица, неморала... Хтио примити? Јесте нормални?!

ОДГОВОРИТЕ