BiH predstoji mnogo posla na evropskom putu

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen rekao je danas da je važno da sve cjeline u BiH podjednako usvajaju odgovarajuću legislativu, uključujući antikorupcijske zakone, radi približavanja evropskim standardima.

Bosna i Hercegovina 07.05.2014 | 15:04
BiH predstoji mnogo posla na evropskom putu

Sorensen je rekao novinarima u Doboju, gdje je boravio povodom obilježavanja 9. maja - Dana Evrope, da BiH predstoji mnogo posla u ispunjavanju obaveza na evropskom putu.

On je istakao da je država jaka koliko je jaka njena ekonomija, resursi i stanovništvo.

"Projekat EU je prosperitet i budućnost zemalja članica, ali i zemalja koji pretenduju da budu u njenom članstvu", rekao je Sorensen.

Predstavnik Direkcije za evropske integracije BiH Jesenka Hadžajlija rekla je da je grad Doboj adekvatno mjesto za oblježavanje Dana Evrope, jer je "u centru svega i simbolizuje BiH u malom".

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović zahvalio se na podršci i istakao da ovaj grad može mnogo da uradi i da pokaže Evropi.

Direktor Centra za promociju evropskih vrijednosti "Europlus" Dijana Đurđević rekla je da ovaj centar od 2005. godine provodi oko 10  projekata, koje je finansirala EU, a koji se odnose na razvoj u oblastima obrazovanja, informisanja građana o procesu evropskih integracija, te rada i zapošljavanja.

Današnjoj manifestaciji prisustvovao je potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, poslanik u Narodnoj kupštini Republike Srpske Rankica Panić, kao i druge ugledne ličnosti iz svijeta politike, privrede i kulture.

Obilježavanje 9. maja - Dana Evrope u Doboju organizuju ovaj grad i Centar za promociju evropskih vrijednosti "Europlus", u saradnji sa Delegacijom EU u BiH i Direkcijom za evropske integracije BiH.

Dan Evrope, koji se u Doboju organizuje već sedam godina, obilježen je nizom kulturnih manifestacija. Doboj se ove godine predstavio kao grad obrazovanja i privrede.

Na manifestaciji su predstavljeni projekti "Centar za cjeloživotno učenje" i "Obrazovanjem do zapošljavanja u lokalnoj zajednici", koje finansira EU, a provodi Centar za promociju evropskih vrijednosti
"Europlus".

U finansiranju ovih projekata učestvuju i grad Doboj i Ministarstvo lokalne uprave i samouprave Republike Srpske.

Na platou ispred Skupštine grada postavljeni su info-štandovi organizacija, institucija i pet lokalnih preduzeća iz sektora poljoprivrede, građevinarstva, prehrambene, drvne i tekstilne industrije.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dejan

07.05.2014 19:52

Stvarno puno posla! Naći poslodavca, naučiti jezik i predati za radnu dozvolu! Ko nema pasoš, treba mu malo više posla. Problem jeste poslodavac, ko rješi taj problem jednom nogom je u EU! A BIH, ko bi tu tamnicu kriminalaca, zločinaca, prevaranata, lopova, ubica, nemorala... Htio primiti? Jeste normalni?!

ODGOVORITE