Сава стагнира, насипи штите насеља

Водостај Саве код Бијељине данас је у опадању, плавни талас лагано пролази и у наредним данима очекује се смиривање ситуације, изјавио је подручни руководилац одбране од поплава у "Водама Српске" Мирослав Чвргић.

Република Српска 07.05.2014 | 14:26
Сава стагнира, насипи штите насеља


"Максимум достигнут протеклих дана јесте водостај Саве на Рачи од 690 центиметара, а тренутно је њен водостај 682 центиметра", рекао је Чвргић.

Он је подсјетио да је на овом подручју 5. маја уведена редовна одбрана од поплава при водостају Саве на Рачи од 652 центиметра.

Чвргић је истакао да су насипи који Семберију штите од поплава безбједни, а простиру се дуж 40 километара обала Саве, Дрине и ободног канала који одводи брдске воде са Мајевице.

Према његовим ријечима, очишћена је и у функцији мрежа хидромелирационих канала који при високом водостају Саве служе за регулисање нивоа вода.

"На локацији Тополовац, гдје је 2010. године дошло до попуштања савског насипа, урађено је доста посла на реконструкцији, а помоћни насип који је тада изграђен и даље штити регију од поплава", рекао је Чвргић.

Он је додао да је у плану реконструкција и више од четири километра савског насипа на подручју Бијељине.

Коментари / 0

Оставите коментар