Sava stagnira, nasipi štite naselja

Vodostaj Save kod Bijeljine danas je u opadanju, plavni talas lagano prolazi i u narednim danima očekuje se smirivanje situacije, izjavio je područni rukovodilac odbrane od poplava u "Vodama Srpske" Miroslav Čvrgić.

Republika Srpska 07.05.2014 | 14:26
Sava stagnira, nasipi štite naselja


"Maksimum dostignut proteklih dana jeste vodostaj Save na Rači od 690 centimetara, a trenutno je njen vodostaj 682 centimetra", rekao je Čvrgić.

On je podsjetio da je na ovom području 5. maja uvedena redovna odbrana od poplava pri vodostaju Save na Rači od 652 centimetra.

Čvrgić je istakao da su nasipi koji Semberiju štite od poplava bezbjedni, a prostiru se duž 40 kilometara obala Save, Drine i obodnog kanala koji odvodi brdske vode sa Majevice.

Prema njegovim riječima, očišćena je i u funkciji mreža hidromeliracionih kanala koji pri visokom vodostaju Save služe za regulisanje nivoa voda.

"Na lokaciji Topolovac, gdje je 2010. godine došlo do popuštanja savskog nasipa, urađeno je dosta posla na rekonstrukciji, a pomoćni nasip koji je tada izgrađen i dalje štiti regiju od poplava", rekao je Čvrgić.

On je dodao da je u planu rekonstrukcija i više od četiri kilometra savskog nasipa na području Bijeljine.

Komentari / 0

Ostavite komentar