Нема алтернативе руском гасу

Европа ће још годинама зависити од руског гаса и не постоје краткорочна рјешења која би смањила ту зависност - процјена је групе најразвијенијих свјетских држава Г7.

Свијет 07.05.2014 | 14:07
Нема алтернативе руском гасу

Амерички плин из шкриљаца биће на располагању Европи тек на крају десетљећа, кад ће бити могуће да се увози танкерима.

"Не познајем никога ко би могао рећи како би се европска зависност о увозу руског гаса могла промијенити у кратком року", упозорио је њемачки министар привреде и енергетике Сигмар Габриел.

Италија и Француска нагласиле су да подржавају пројекат гасовода "Јужни ток", којим би се гас из Русије допремао у Европу, заобишавши Украјину..

Европа ће настојати да побољша енергетску ефикасност и развије ширу мрежу снабдијевања енергијом, укључујући укапљени природни гас (ЛНГ), обновљиве изворе енергије и нове гасоводе..

Трећина гаса који се увози у Еуропу долази из Русије, а половина од тога допрема се преко Украјине, која се са руским "Гаспромом" не може договорити о цијени плина.

Аналитичари уочавају да на састању Г7, и поред повремене оштре реторике, нису донесене одлуке о пооштравању санкција припадницима руске елите.  То је препуштено министрима вањских послова и предсједницима влада.

Такође, примјећено је да САД и Велика Британија имају много оштрију  реторику према Москви, док Њемачка ставља нагласак на дипломатију.

Иистовремено, Италија, која готово у потпуности зависи од увоза енергије, настоје да прошири изворе снабдијевања.

Уз Јужни ток, Италија сада још већу важност придаје Трансјадранском гасоводу, којим би се гас из Азербајџана допремао у Италију.

Политички аналитичари подсјећају да су Аустрија и Бугарска одбациле било какво заустављање пројекта "Јужни ток", који заговара Европска комисија, и да инсистирају на почетку радова, јер имају огромне пословне могућности и улагања.

Коментари / 0

Оставите коментар