Nema alternative ruskom gasu

Evropa će još godinama zavisiti od ruskog gasa i ne postoje kratkoročna rješenja koja bi smanjila tu zavisnost - procjena je grupe najrazvijenijih svjetskih država G7.

Svijet 07.05.2014 | 14:07
Nema alternative ruskom gasu

Američki plin iz škriljaca biće na raspolaganju Evropi tek na kraju desetljeća, kad će biti moguće da se uvozi tankerima.

"Ne poznajem nikoga ko bi mogao reći kako bi se evropska zavisnost o uvozu ruskog gasa mogla promijeniti u kratkom roku", upozorio je njemački ministar privrede i energetike Sigmar Gabriel.

Italija i Francuska naglasile su da podržavaju projekat gasovoda "Južni tok", kojim bi se gas iz Rusije dopremao u Evropu, zaobišavši Ukrajinu..

Evropa će nastojati da poboljša energetsku efikasnost i razvije širu mrežu snabdijevanja energijom, uključujući ukapljeni prirodni gas (LNG), obnovljive izvore energije i nove gasovode..

Trećina gasa koji se uvozi u Europu dolazi iz Rusije, a polovina od toga doprema se preko Ukrajine, koja se sa ruskim "Gaspromom" ne može dogovoriti o cijeni plina.

Analitičari uočavaju da na sastanju G7, i pored povremene oštre retorike, nisu donesene odluke o pooštravanju sankcija pripadnicima ruske elite.  To je prepušteno ministrima vanjskih poslova i predsjednicima vlada.

Takođe, primjećeno je da SAD i Velika Britanija imaju mnogo oštriju  retoriku prema Moskvi, dok NJemačka stavlja naglasak na diplomatiju.

Iistovremeno, Italija, koja gotovo u potpunosti zavisi od uvoza energije, nastoje da proširi izvore snabdijevanja.

Uz Južni tok, Italija sada još veću važnost pridaje Transjadranskom gasovodu, kojim bi se gas iz Azerbajdžana dopremao u Italiju.

Politički analitičari podsjećaju da su Austrija i Bugarska odbacile bilo kakvo zaustavljanje projekta "Južni tok", koji zagovara Evropska komisija, i da insistiraju na početku radova, jer imaju ogromne poslovne mogućnosti i ulaganja.

Komentari / 0

Ostavite komentar