СДС у Бањалуци представила први програмски документ

Градска организације Српске демократске странке у Бањалуци представила је данас први програмски документ "Реформа јавне управе у Бањалуци".

Република Српска 07.05.2014 | 12:54
СДС у Бањалуци представила први програмски документ

Шеф Тима СДС-а за уређење Бањалуке Бошко Чеко рекао је да је ово први у низу докумената који су припремили стручни тимови градске организације и додао да ће ти документи бити периодично представљани и о њима ће јавност бити благовремено обавијештена.

"Тим СДС-а за Бањалуку основан је прије годину дана и његов основни задатак јесте да предложи одређене промјене да би Бањалука био један од водећих градова у Републици Српској и БиХ, да би побољшао пословне и финансијске извјештаје, те био примјер многим градовима", рекао је Чеко новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је овај тим до сада одржао многе јавне трибине у мјесним заједницама у Бањалуци. "Њима су присуствовали многобројни грађани, не само чланови странке, него и нестраначке личности који су износили многе проблеме и запажања", рекао је Чеко и додао да је Тим за уређење Бањалуке утврдио да је потребна одговорност, транспарентност и борба против криминала и корупције.

Директор Политичке академија СДС-а Александар Савановић рекао је да градска администрација у Бањалуци не би требало да се бави, како је навео, квази-пројектима, већ да форсира енергију у правцу стварних проблема које друштво има.

"СДС је у својој `Бијелој књизи` најавила главне страгетије које планира да сроведе у октобру, уколико добије гласове грађана на предстојећим изборима", рекао је Савановић.

Шеф Правног тима СДС-а за Бањалуку Стојана Копања рекла је да је Правни тим направио детаљну анализу и закључио да постоји низ недосљедности законодавне регулативе у функционисању градова Републике Српске, а прије свега Бањалуке.

"Утврђена је финансијска локална зависност од централних власти, лоша међуопштинска сарадња, као и споредна улога мјесних заједница", додала је Копања.

Она је истакла да је неопходно донијети закон о мјесним заједницама Републике Српске, а потом закон о финансирању јединица локалне самоуправе, те измјену закона о грађевинском земљишту у Републици Српској.

Коментари / 0

Оставите коментар