SDS u Banjaluci predstavila prvi programski dokument

Gradska organizacije Srpske demokratske stranke u Banjaluci predstavila je danas prvi programski dokument "Reforma javne uprave u Banjaluci".

Republika Srpska 07.05.2014 | 12:54
SDS u Banjaluci predstavila prvi programski dokument

Šef Tima SDS-a za uređenje Banjaluke Boško Čeko rekao je da je ovo prvi u nizu dokumenata koji su pripremili stručni timovi gradske organizacije i dodao da će ti dokumenti biti periodično predstavljani i o njima će javnost biti blagovremeno obaviještena.

"Tim SDS-a za Banjaluku osnovan je prije godinu dana i njegov osnovni zadatak jeste da predloži određene promjene da bi Banjaluka bio jedan od vodećih gradova u Republici Srpskoj i BiH, da bi poboljšao poslovne i finansijske izvještaje, te bio primjer mnogim gradovima", rekao je Čeko novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je ovaj tim do sada održao mnoge javne tribine u mjesnim zajednicama u Banjaluci. "Njima su prisustvovali mnogobrojni građani, ne samo članovi stranke, nego i nestranačke ličnosti koji su iznosili mnoge probleme i zapažanja", rekao je Čeko i dodao da je Tim za uređenje Banjaluke utvrdio da je potrebna odgovornost, transparentnost i borba protiv kriminala i korupcije.

Direktor Političke akademija SDS-a Aleksandar Savanović rekao je da gradska administracija u Banjaluci ne bi trebalo da se bavi, kako je naveo, kvazi-projektima, već da forsira energiju u pravcu stvarnih problema koje društvo ima.

"SDS je u svojoj `Bijeloj knjizi` najavila glavne stragetije koje planira da srovede u oktobru, ukoliko dobije glasove građana na predstojećim izborima", rekao je Savanović.

Šef Pravnog tima SDS-a za Banjaluku Stojana Kopanja rekla je da je Pravni tim napravio detaljnu analizu i zaključio da postoji niz nedosljednosti zakonodavne regulative u funkcionisanju gradova Republike Srpske, a prije svega Banjaluke.

"Utvrđena je finansijska lokalna zavisnost od centralnih vlasti, loša međuopštinska saradnja, kao i sporedna uloga mjesnih zajednica", dodala je Kopanja.

Ona je istakla da je neophodno donijeti zakon o mjesnim zajednicama Republike Srpske, a potom zakon o finansiranju jedinica lokalne samouprave, te izmjenu zakona o građevinskom zemljištu u Republici Srpskoj.

Komentari / 0

Ostavite komentar