Прва "тренерка" европског фудбала

Елена Кошта постала је прва жена тренер неког професионалног мушког фудбалског клуба у Француској.

Фудбал 07.05.2014 | 12:26
Прва "тренерка" европског фудбала

Португалка Елена Кошта постала је данас прва жена тренер неког професионалног мушког фудбалског тима у Француској, пошто је именована за шефа стручног штаба друголигаша Клермона.
Како се наводи у саопштењу објављеном на сајту клуба, Клермон овим потезом "улази у нову еру" и нада се успеху следеће сезоне.

Кошта има 36 година, а до сада је радила у Бенфици, као и женским репрезентацијама Катара и Ирана, а била је и скаут шкотског Селтика.

Португалка ће на клупи Клермона заменити Режиса Бруара, који је у клуб дошао 2012. године. Екипа Клермона, два кола пре краја, заузима 14. место на табели француске друге лиге са 45 бодова, шест више од Оксера који је у зони испадања.

"Кошта је прошла кроз рад у стручном штабу фудбалског клуба Бенфика, али је тренирала репрезентације Ирана и Катара, као и женски друголигашки португласки клуб Одивелас", наводи се у саопштењу Клермона.

"Такође, радила је као скаут у мушком фудбалском клубу Селтик. Оливије Шавањон, који има велико искуство у клубу, биће спортски директор", додаје се у саопштењу.

Једина жена која је била тренер једног европског мушког професионалног фудбалског клуба до сада је била Италијанка Каролина Мораче. Она је 1999. године предводила трећелигаша Витербезе, али само на две утакмице, пошто је због великог медијског притиска поднела оставку.

Коментари / 0

Оставите коментар