Prva "trenerka" evropskog fudbala

Elena Košta postala je prva žena trener nekog profesionalnog muškog fudbalskog kluba u Francuskoj.

Fudbal 07.05.2014 | 12:26
Prva "trenerka" evropskog fudbala

Portugalka Elena Košta postala je danas prva žena trener nekog profesionalnog muškog fudbalskog tima u Francuskoj, pošto je imenovana za šefa stručnog štaba drugoligaša Klermona.
Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu kluba, Klermon ovim potezom "ulazi u novu eru" i nada se uspehu sledeće sezone.

Košta ima 36 godina, a do sada je radila u Benfici, kao i ženskim reprezentacijama Katara i Irana, a bila je i skaut škotskog Seltika.

Portugalka će na klupi Klermona zameniti Režisa Bruara, koji je u klub došao 2012. godine. Ekipa Klermona, dva kola pre kraja, zauzima 14. mesto na tabeli francuske druge lige sa 45 bodova, šest više od Oksera koji je u zoni ispadanja.

"Košta je prošla kroz rad u stručnom štabu fudbalskog kluba Benfika, ali je trenirala reprezentacije Irana i Katara, kao i ženski drugoligaški portuglaski klub Odivelas", navodi se u saopštenju Klermona.

"Takođe, radila je kao skaut u muškom fudbalskom klubu Seltik. Olivije Šavanjon, koji ima veliko iskustvo u klubu, biće sportski direktor", dodaje se u saopštenju.

Jedina žena koja je bila trener jednog evropskog muškog profesionalnog fudbalskog kluba do sada je bila Italijanka Karolina Morače. Ona je 1999. godine predvodila trećeligaša Viterbeze, ali samo na dve utakmice, pošto je zbog velikog medijskog pritiska podnela ostavku.

Komentari / 0

Ostavite komentar