Руски авиони лете око Калифорније

Руски војни авиони појачали су своје летове уз обалу Калифорније и око америчког пацифичког острва Гуам, а војни аналитичари сматрају да је то одговор Москве на појачано присуство НАТО авијације уз руске границе у балтичким земљама.

Свијет 07.05.2014 | 11:17
Руски авиони лете око Калифорније

Појачан је и број "далекометних руских патрола" око јапанских острва и Кореје, а САД наводе да су примјетне и појачане активности руских бродова.

Командант америчких ваздушних снага за Пацифик генерал Херберт Карсли, познат по надимку "Јастреб", тврди да је, " уз интервенцију у Украјини, дошло до појачане ваздушне активности Русије у регији Азија - ПациФик".

Вашингтон сматра да се ради о "показивању снаге и прикупљању обавјештајних података".

Генерал је за вријеме јавног иступа показао фотографије које приказују амерички ловац "Ф-15" како пресреће руски стратешки бомбардер "Туполов Ту-95" код Гуама.

Аналитичари скрећу пажњу да је Карсли руски бомбардер назвао - "медвједом", што је НАТО назив из доба "хладног рата" за овај тип авиона.

Амерички генерал тврди да су Руси дошли са својом далекометном авијацијом "до обале КалиФорније, заобилазећи Гуам".

"Тиме желе да демонстрирају своје способности, као и да прикупе обавјештајне податке", сматра он и прецизира да је прикупљање података укључивало и надзор америчких војних вјежби у Јужној Кореји и Јапану.

Карсли није говорио о томе да ли је већ дошло до инцидената, али амерички извори наводе да је "фреквенција" инцидената порасла те да подсјећа на вријеме "хладног рата".

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Астралл

07.05.2014 09:25

И треба да лете...Нека виде како је када им се возас у близини!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјука

07.05.2014 11:31

Нека мало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

07.05.2014 11:59

Па нису дуго летјели па сад кад виде руски авион као да су видјели свемирски брод,морају да свате да це све висе и висе други авиони да лете око њих сем њихових ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

07.05.2014 17:15

Крајње је вријеме било. Ови монструми познају само силу па нека виде како то изгледа и да нису далеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босс

07.05.2014 20:36

Ма ста вам је, могу да лете наоколо али то су ситне рибе

ОДГОВОРИТЕ