Ruski avioni lete oko Kalifornije

Ruski vojni avioni pojačali su svoje letove uz obalu Kalifornije i oko američkog pacifičkog ostrva Guam, a vojni analitičari smatraju da je to odgovor Moskve na pojačano prisustvo NATO avijacije uz ruske granice u baltičkim zemljama.

Svijet 07.05.2014 | 11:17
Ruski avioni lete oko Kalifornije

Pojačan je i broj "dalekometnih ruskih patrola" oko japanskih ostrva i Koreje, a SAD navode da su primjetne i pojačane aktivnosti ruskih brodova.

Komandant američkih vazdušnih snaga za Pacifik general Herbert Karsli, poznat po nadimku "Jastreb", tvrdi da je, " uz intervenciju u Ukrajini, došlo do pojačane vazdušne aktivnosti Rusije u regiji Azija - PaciFik".

Vašington smatra da se radi o "pokazivanju snage i prikupljanju obavještajnih podataka".

General je za vrijeme javnog istupa pokazao fotografije koje prikazuju američki lovac "F-15" kako presreće ruski strateški bombarder "Tupolov Tu-95" kod Guama.

Analitičari skreću pažnju da je Karsli ruski bombarder nazvao - "medvjedom", što je NATO naziv iz doba "hladnog rata" za ovaj tip aviona.

Američki general tvrdi da su Rusi došli sa svojom dalekometnom avijacijom "do obale KaliFornije, zaobilazeći Guam".

"Time žele da demonstriraju svoje sposobnosti, kao i da prikupe obavještajne podatke", smatra on i precizira da je prikupljanje podataka uključivalo i nadzor američkih vojnih vježbi u Južnoj Koreji i Japanu.

Karsli nije govorio o tome da li je već došlo do incidenata, ali američki izvori navode da je "frekvencija" incidenata porasla te da podsjeća na vrijeme "hladnog rata".

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Astrall

07.05.2014 11:25

I treba da lete...Neka vide kako je kada im se vozas u blizini!!!

ODGOVORITE
Name

djuka

07.05.2014 13:31

Neka malo

ODGOVORITE
Name

Md

07.05.2014 13:59

Pa nisu dugo letjeli pa sad kad vide ruski avion kao da su vidjeli svemirski brod,moraju da svate da ce sve vise i vise drugi avioni da lete oko njih sem njihovih ,

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

07.05.2014 19:15

Krajnje je vrijeme bilo. Ovi monstrumi poznaju samo silu pa neka vide kako to izgleda i da nisu daleko.

ODGOVORITE
Name

Boss

07.05.2014 22:36

Ma sta vam je, mogu da lete naokolo ali to su sitne ribe

ODGOVORITE