Аустријске газде "деру" подстанаре

У Бечу, Линцу, Грацу и Салцбургу закупци станова издвајају чак 23 одсто својих примања за плаћање кирије, јер 80 одсто станодаваца наплаћује станарину више него што би требало.

Свијет 07.05.2014 | 11:00
Аустријске газде "деру" подстанаре

 

Ово је потврдио и Георг Нидермилбихлер, предсједник аустријског удружења станара.

"Многи станодавци покушавају да наплате што већу кирију и тако ће наставити све док тржиште то буде трпело. На нивоу цијеле Аустрије потребно је што прије ограничити максимални износ кирије" каже Нидермилбихлер апреноси Курир.

Само неколицина подстанара зна да не мора да плаћа тражену своту. У 2013. години само је у Бечу покренуто 600 процеса за повратак дијела станарине. На подручју цијеле Аустрије у корист закупаца ријешено је више од 1.000 случајева, односно 95 одсто, од чега је чак 80 одсто ријешено вансудским поравнањем.

"Поврат дијела станарине на годишњем нивоу креће се од 1.500 до 5.000 евра" каже Нидермилбихлер.

Он додаје да многи закупци имају страх да им, у случају покретања овог процеса, станодавци неће продужити уговор, али да су ти страхови потпуно неутемељени.

У главном граду Аустрије закупцима је у 2013. години назад плаћено 1,8 милиона евра. Рекордер је станодавац који је морао закупцу да врати чак 48.000 евра.

На официјелној страници удружења станара можете провјерити да ли плаћате кирију више од прописаних норми (Миеткостенрецхнер) - www.миетервереинигунг.ат.

Коментари / 0

Оставите коментар