Austrijske gazde "deru" podstanare

U Beču, Lincu, Gracu i Salcburgu zakupci stanova izdvajaju čak 23 odsto svojih primanja za plaćanje kirije, jer 80 odsto stanodavaca naplaćuje stanarinu više nego što bi trebalo.

Svijet 07.05.2014 | 11:00
Austrijske gazde "deru" podstanare

 

Ovo je potvrdio i Georg Nidermilbihler, predsjednik austrijskog udruženja stanara.

"Mnogi stanodavci pokušavaju da naplate što veću kiriju i tako će nastaviti sve dok tržište to bude trpelo. Na nivou cijele Austrije potrebno je što prije ograničiti maksimalni iznos kirije" kaže Nidermilbihler aprenosi Kurir.

Samo nekolicina podstanara zna da ne mora da plaća traženu svotu. U 2013. godini samo je u Beču pokrenuto 600 procesa za povratak dijela stanarine. Na području cijele Austrije u korist zakupaca riješeno je više od 1.000 slučajeva, odnosno 95 odsto, od čega je čak 80 odsto riješeno vansudskim poravnanjem.

"Povrat dijela stanarine na godišnjem nivou kreće se od 1.500 do 5.000 evra" kaže Nidermilbihler.

On dodaje da mnogi zakupci imaju strah da im, u slučaju pokretanja ovog procesa, stanodavci neće produžiti ugovor, ali da su ti strahovi potpuno neutemeljeni.

U glavnom gradu Austrije zakupcima je u 2013. godini nazad plaćeno 1,8 miliona evra. Rekorder je stanodavac koji je morao zakupcu da vrati čak 48.000 evra.

Na oficijelnoj stranici udruženja stanara možete provjeriti da li plaćate kiriju više od propisanih normi (Mietkostenrechner) - www.mietervereinigung.at.

Komentari / 0

Ostavite komentar