Убила се због вође плесног култа смрти

Породица тридесетдвогодишње Шерон Стерн, из Флориде, тужила је вођу плесне трупе Кацуру Кана, зато што ју је наводно “лишио људског достојанства, слободне воље и самопоштовања” и “користио као сексуалну робињу”.

Свијет 07.05.2014 | 08:22
Убила се због вође плесног култа смрти

Они тврде да је она изгубила разум и извршила самоубиство, након што ју је учитељ буто плеса довео до очаја.

"Кацура Кан јој је испрао мозак и окренуо је против породице и дотадашњег живота. Натерао ју је да заборави све радости у животу и говорио јој да мора да искуси бол и патњу, да би најзад потпуно овладао њоме. Називала га је Богом", изјавио је за “Мејл онлајн” њен очајни отац Тибор Стерн.

У тужби наводи да је Кан завео његову ћерку како би ступила у сексуалну везу с њим, злостављао је, јавно понижавао, критиковао, вређао и да се због њега одала дрогама.

Кана је упознала када се у јесен 2007. заједно са супругом преселила у Болдер (Колорадо), где је на Универзитету Наропа уписала постдипломске студије лепих уметности. Тамо је јапански држављан Кацура Кан држао часове буто плеса.

Буто (плес мрака) је врста савремене игре неухватљиве форме, настале у Јапану 1959. године. Играч се до крајности уживљава у други лик и потпуно губи себе. Плес истражује табу теме, као што су педофилија, хомосексуалност и смрт, а карактеристичан је по спорим, контролисаним покретима. Извођачи традиционално наступају под јаком шминком.

Након што је магистрирала 2009. године, Шерон је постала Канов асистент на Универзитету Наропа. Заједно с њим је пропутовала земљу, промовишући буто фестивале.

У тужби се наводи да је Стернова крала новац за Кана, као и да ју је он навео да узима наркотике, убедивши је да ће тако досегнути нивое опажања које у непромењеном стању свести никада не би могла да искуси.

Отац се први пут забринуо у августу 2011, када га је америчка амбасада у Копенхагену обавестила да му је ћерка нестала. Заједно са супругом и Шерониним мужем одмах је отпутовао у Данску. Полиција је у међувремену нашла Шерон - лежала је на одељењу психијатрије Болнице “Биспебјерг”.

"Мрмљала је бесмислице и ушла је у цркву. Тада ју је покупила полиција", испричао је Стерн.

Испоставило се да је Кан одвео плесну трупу у Кристијанију, аутономну заједницу у близини Копенхагена, познатој по наркоманији и проституцији.

Шеронина личност се потпуно променила. Пре бутоа је играла свинг, глумила, била срећна особа која лако склапа пријатељства. После бутоа се изоловала од остатка света, каже њен отац.

Пошто су је довели кући, три недеље су покушавали да је убеде да се подвргне лечењу у установи за ментално здравље. После десет психотичних напада, најзад је пристала. Два дана пре него што је требало да легне у болницу, Кан је посредством интернета ступио у везу с њом.

"Убеђивао ју је да није болесна и да треба да побегне од мужа и породице", каже Тибор Стерн. Чак јој је послао карту за Тајланд, али када су се тамо видели, схватио је колико је болесна и послао је назад у Сан Франциско.

Родитељи су је довели у Болдер, где је била под психијатријским надзором, али је упркос томе два пута покушала да се убије.

Кан је, међутим, није остављао на миру, јер му је она давала новац. Према речима њеног оца, тражила је новац од мужа и брата да би га дала њему. Све у свему, породица јој је дала између 20 и 30 хиљада долара.

У то време је Кану написала имејл:

“Да ли ме још волиш? Рекао си да ћеш бити са мном 40 година и више. Окренуо си ме против породице, мужа и друштва. Рекао си ми да треба да изгубим идентитет и аутентичност да бих постала боља играчица бутоа. Немам више снаге, надам се да је имаш довољно за обоје, молим те, покажи ми пут”, стајало је у њему. Да би му доказала своју љубав, чак се развела од супруга.

После тога је Шерон поново побегла од куће да би се састала с Каном на Хавајима, одакле су отпутовали за Јапан и Израел.

У фебруару 2012. отишли су у Сан Франциско, где је имала још један тежак психотични напад. Уместо да јој помогне, Кан ју је оставио на улици, сломљену и у сузама, баш као и у Копенхагену, испричао је њен отац. После тога ју је избацио из плесне трупе.

Након што се вратила у Флориду, породица је покушала да јој помогне, али она више није била особа какву су познавали.

"Викала је на нас, губила живце се, плакала. Није хтела да разговара с нама, нити да слуша савете", каже Стерн.

Није могла да поднесе нагли раскид с Каном. Очајнички желећи да види свог ментора, отпутовала је у Бразил на представу буто плеса. Он се, међутим, није појавио.

Шерон је Кану из Бразила послала мејл: “Пишем ти јер имам једно питање за тебе. Јуче је било речи о томе да буто подразумева деконструкцију тела, ега итд... Али шта се догађа после деконструкције тела/ума/ега? Не знам одговор... Реци ми шта мислиш о томе.”

Неколико дана касније, Шерон се вратила из Бразила да би 25. априла 2012. извршила самоубиство.

"Мисија моје породице је да се побринемо да свет сазна за овог злог човека и да упозоримо људе да га се чувају. Бол је постао наш животни сапутник. Недостаје нам ћерка", каже Тибор Стерн.

 

Коментари / 0

Оставите коментар