Ubila se zbog vođe plesnog kulta smrti

Porodica tridesetdvogodišnje Šeron Stern, iz Floride, tužila je vođu plesne trupe Kacuru Kana, zato što ju je navodno “lišio ljudskog dostojanstva, slobodne volje i samopoštovanja” i “koristio kao seksualnu robinju”.

Svijet 07.05.2014 | 08:22
Ubila se zbog vođe plesnog kulta smrti

Oni tvrde da je ona izgubila razum i izvršila samoubistvo, nakon što ju je učitelj buto plesa doveo do očaja.

"Kacura Kan joj je isprao mozak i okrenuo je protiv porodice i dotadašnjeg života. Naterao ju je da zaboravi sve radosti u životu i govorio joj da mora da iskusi bol i patnju, da bi najzad potpuno ovladao njome. Nazivala ga je Bogom", izjavio je za “Mejl onlajn” njen očajni otac Tibor Stern.

U tužbi navodi da je Kan zaveo njegovu ćerku kako bi stupila u seksualnu vezu s njim, zlostavljao je, javno ponižavao, kritikovao, vređao i da se zbog njega odala drogama.

Kana je upoznala kada se u jesen 2007. zajedno sa suprugom preselila u Bolder (Kolorado), gde je na Univerzitetu Naropa upisala postdiplomske studije lepih umetnosti. Tamo je japanski državljan Kacura Kan držao časove buto plesa.

Buto (ples mraka) je vrsta savremene igre neuhvatljive forme, nastale u Japanu 1959. godine. Igrač se do krajnosti uživljava u drugi lik i potpuno gubi sebe. Ples istražuje tabu teme, kao što su pedofilija, homoseksualnost i smrt, a karakterističan je po sporim, kontrolisanim pokretima. Izvođači tradicionalno nastupaju pod jakom šminkom.

Nakon što je magistrirala 2009. godine, Šeron je postala Kanov asistent na Univerzitetu Naropa. Zajedno s njim je proputovala zemlju, promovišući buto festivale.

U tužbi se navodi da je Sternova krala novac za Kana, kao i da ju je on naveo da uzima narkotike, ubedivši je da će tako dosegnuti nivoe opažanja koje u nepromenjenom stanju svesti nikada ne bi mogla da iskusi.

Otac se prvi put zabrinuo u avgustu 2011, kada ga je američka ambasada u Kopenhagenu obavestila da mu je ćerka nestala. Zajedno sa suprugom i Šeroninim mužem odmah je otputovao u Dansku. Policija je u međuvremenu našla Šeron - ležala je na odeljenju psihijatrije Bolnice “Bispebjerg”.

"Mrmljala je besmislice i ušla je u crkvu. Tada ju je pokupila policija", ispričao je Stern.

Ispostavilo se da je Kan odveo plesnu trupu u Kristijaniju, autonomnu zajednicu u blizini Kopenhagena, poznatoj po narkomaniji i prostituciji.

Šeronina ličnost se potpuno promenila. Pre butoa je igrala sving, glumila, bila srećna osoba koja lako sklapa prijateljstva. Posle butoa se izolovala od ostatka sveta, kaže njen otac.

Pošto su je doveli kući, tri nedelje su pokušavali da je ubede da se podvrgne lečenju u ustanovi za mentalno zdravlje. Posle deset psihotičnih napada, najzad je pristala. Dva dana pre nego što je trebalo da legne u bolnicu, Kan je posredstvom interneta stupio u vezu s njom.

"Ubeđivao ju je da nije bolesna i da treba da pobegne od muža i porodice", kaže Tibor Stern. Čak joj je poslao kartu za Tajland, ali kada su se tamo videli, shvatio je koliko je bolesna i poslao je nazad u San Francisko.

Roditelji su je doveli u Bolder, gde je bila pod psihijatrijskim nadzorom, ali je uprkos tome dva puta pokušala da se ubije.

Kan je, međutim, nije ostavljao na miru, jer mu je ona davala novac. Prema rečima njenog oca, tražila je novac od muža i brata da bi ga dala njemu. Sve u svemu, porodica joj je dala između 20 i 30 hiljada dolara.

U to vreme je Kanu napisala imejl:

“Da li me još voliš? Rekao si da ćeš biti sa mnom 40 godina i više. Okrenuo si me protiv porodice, muža i društva. Rekao si mi da treba da izgubim identitet i autentičnost da bih postala bolja igračica butoa. Nemam više snage, nadam se da je imaš dovoljno za oboje, molim te, pokaži mi put”, stajalo je u njemu. Da bi mu dokazala svoju ljubav, čak se razvela od supruga.

Posle toga je Šeron ponovo pobegla od kuće da bi se sastala s Kanom na Havajima, odakle su otputovali za Japan i Izrael.

U februaru 2012. otišli su u San Francisko, gde je imala još jedan težak psihotični napad. Umesto da joj pomogne, Kan ju je ostavio na ulici, slomljenu i u suzama, baš kao i u Kopenhagenu, ispričao je njen otac. Posle toga ju je izbacio iz plesne trupe.

Nakon što se vratila u Floridu, porodica je pokušala da joj pomogne, ali ona više nije bila osoba kakvu su poznavali.

"Vikala je na nas, gubila živce se, plakala. Nije htela da razgovara s nama, niti da sluša savete", kaže Stern.

Nije mogla da podnese nagli raskid s Kanom. Očajnički želeći da vidi svog mentora, otputovala je u Brazil na predstavu buto plesa. On se, međutim, nije pojavio.

Šeron je Kanu iz Brazila poslala mejl: “Pišem ti jer imam jedno pitanje za tebe. Juče je bilo reči o tome da buto podrazumeva dekonstrukciju tela, ega itd... Ali šta se događa posle dekonstrukcije tela/uma/ega? Ne znam odgovor... Reci mi šta misliš o tome.”

Nekoliko dana kasnije, Šeron se vratila iz Brazila da bi 25. aprila 2012. izvršila samoubistvo.

"Misija moje porodice je da se pobrinemo da svet sazna za ovog zlog čoveka i da upozorimo ljude da ga se čuvaju. Bol je postao naš životni saputnik. Nedostaje nam ćerka", kaže Tibor Stern.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar