Шест намирница за превенцију рака дојке

Неке ризике од развоја тумора на дојци као што су године, пол и наслеђе не можемо да контролишемо. Међутим, једна од најделотворнијих тактика којом можемо да утичемо на ту злоћудну болест јесте и најједноставнија - одржавање здраве телесне тежине и унос здравих намирница. Ево листе шест намирница које су добре у превенцији ове тешке болести.

Здравље 07.05.2014 | 07:17
Шест намирница за превенцију рака дојке

1. Броколи
Ова изузента намирница не само што има важну улогу у превенцији, већ је јако делотворна и у спречавању ширења болести уколико се особа већ разболела. Уз броколи добро је јести још и карфиол, купус и прокељ. Уколико желите да се позитивно одрази на ваш организам, конзумирајте ово поврће барем једном дневно.

2. Црни и бели лук
Одлични у борби провив масноћа, али и превентивно спречавају развој малигних ћелија. Бели лук је вековима коришћен у различитим културама као најделотворнији природни лек за најразличитије болести. Научно је доказано да аденозин из белог лука спречава стварање крвних угрушака, док органске компоненте које садрже сумпор, смањују холестерол и превентивно спречавају развој рака. Слично белом и црни лук је веома делотворан у борби против многи обољења, па и оних најтежих. Садржи и велику количину провитамина А, витамин Ц и витамине групе Б, као и минерале калијум, натријум, калцијум, магнезијум и гвожђе.

3. Јабуке
Одличан извор антиоксиданаса, витамина и влакана. Приликом конзумирања је битно да не љуштите кожу јер се управо у њој налазе све те добре супстанце потребне организму да се одупре и створе заштиту.

4. Нар
Нар је проглашен суперхраном зато што је богат антиоксидансима, али ова воћка има још корисних својстава. Одличан је у превенцији рака дојке и простате. Богат је витаминима, па је препорука да се у што већим количинама конзумира.

5. Ораси
Богати омега-3 масним киселинама за које је откривено да селективно делују на малигне ћелије, ораси спречавају и даљи раст тумора у организму. Било да га користите као додатак сланим јелима или да их једете у виду грицкалице, ораси свакако треба да буду нешто што ћете сваки дан уносити у организам.

6. Риба и рибље уље
Омега-3 масне киселине, које се налазе у масној риби, што укључује сардине, лосос и скуше, уништавају малигне ћелија. Због тога је време да уврстите рибу у мени, односно да се потрудите да риба буде барем два пута недељно на вашем јеловнику.

 

Коментари / 0

Оставите коментар