Може ли Савез за промјене поразити Додика на изборима?

Једанаест опозиционих парламентарних и ванпарламентарних странака, већи број невладиних организација и појединаца из јавног живота Републике Српске потписали су 30. априла Декларацију о основању “Савеза за промјене”.

Република Српска 08.05.2014 | 07:07
Може ли Савез за промјене поразити Додика на изборима?

На челу Савеза је Српска демократска странка , а битни стубови овог опозиционог блока су и Партија демократског прогреса и Народни демократски покрет Драгана Чавића. “Савез за промјене” наступиће на општим изборима у октобру као јединствен политички блок, са заједничким кандидатима за предсједника Републике Српске и члана Председништва БиХ.

Савез јесте шаролико друштво, али је од свега најзначајнија његова ширина, односно чињеница да су му приступиле велике опозиционе партије, мање странке, али и велики број невладиних организација и особа из јавног живота Републике Српске.

Приступајући опозиционом блоку, сви они су показали да више не постоји страх од владајућих и да су им се спремни супротставити. Ријечју, све чланице Савеза, од највећих до појединаца, у њега су унијели своју опредјељеност да желе промијенити постојећу власт и супротставити се владајућој касти која је Републику Српску и њене грађане довела на руб економског амбиса.

Осим тога, масовност Савеза потврдила је да Милорад Додик више нема харизму, снагу нити утицај, којима априори може да дисквалификује своје политичке противнике. Сви који су приступили Савезу, јасно су показали да су против Додика, што опет говори да његова политичка моћ иде силазном путањом.

Перјаница Савеза за промјене је СДС, што је и природно, с обзиром да се ради о најјачој опозиционој партији.

Највећи ослонац СДС у опозиционом блоку су ПДП и НДП. ПДП-у у последње вријеме не иде баш најбоље и рејтинг ове странке је у опадању, док Чавићева НДП биљежи раст, посебно након што је тој странци приступио Здравко Крсмановић са својом Новом социјалистичком партијом и Радомир Пашић, донедавно СДС-ов посланик из Новог Града.

У опозиционом блоку су и радикали Миланка Михајлице, чији је политички утицај последњих година миноран, те напредњаци Јована Хаџи Митровића, чија Српска напредна странка РС тврди да баштини наслијеђе србијанских напредњака Александра Вучића.

Савезу је приступио и Тихомир Глигорић са својом “Српском Алтернативом”, који је најконтроверзнији члан Савеза за промјене, с обзиром на то да је до прије годину дана био члан владајућег СНСД-а и директор Управе за геодетске и имовинско-правне послове РС. Глигорића данас његове бивше колеге оптужују за криминалне радње, МУП му подноси кривичне пријаве, али је он значајан Савезу јер је инсајдер, који својим оштрим изјавама спрам Додика и владајуће политичке елите никога не оставља равнодушним.

Мана Савеза је и то што међу његовим челницима нема “нових лица”, већ су то углавном особе које су годинама присутне на политичкој сцени РС и БиХ. Од водећег тројца Босић, Иванић, Чавић, једино лидер СДС-а није обављао значајније ентитетске или државне функције, осим што је једно краће вријеме био замјеник министра иностраних послова БиХ.

У Декларацији Савеза се, између осталог, наводи да је њихво основни циљ развој и напредак РС као равноправног ентитета унутар БиХ, опредељење за чланство БиХ у Европској унији, те јачање специјалних веза са Србијом.

Потписници Декларације су се обавезали да ће, уколико након октобарских избора преузму власт, кренути у суштинске реформе у свим областима друштва и радити на побољшању економско-социјалног положаја грађана РС.

“Доласком на власт Савез за промјене ће инсистирати на санкционисању друштвених деформација и неправди, те ће одмах процесуирати носиоце криминала и корупције у РС и одузети незаконито стечену имовину. Јавно ћемо објавити све афере, тајне уговоре и њихове актере, који су проузроковали штету од више милијарди марака РС  и њеним грађанима”, наведено је у Декларацији.

У Прогласу је истакнуто да “ко тврди да воли и штити РС не смије да је поткрада, не смије да њеном народу чини неправду и не смије да га гура у сукобе”.

Потписници Декларације истакли су потребу за промјенама у РС, наводећи да “народ тражи правду, борбу против корупције, тражи покретање привреде и радна мјеста”.

“Политика је могућност избора, а у тој могућности, могуће је подржати Додикову власт и надати се да ће поправити стање. Ми не вјерујемо у такву могућност, јер су они одговорни за постојеће стање, пошто је оно последица њиховог рада. Друга могућност, и једини прави избор, су свеобухватне промјене у РС које нуди Савез за промјене”, стоји у Прогласу.

Савез за промјене је много обећао. Да би обећања испунио, прво мора да побиједи на октобарским изборима. Ако се то деси, обрачун са криминалом и корупцијом биће неминовност. Јер, у Републици Српској је све до те мјере пропало и потрошено, да нова власт за почетак грађанима неће имати понудити ништа друго до “тајкунске глади”, односно истрага, хапшења и процесуирања свих оних који су одговорни за економско-социјално разарање овог ентитета.

Савез за промјене је тек заживио и сарадња његових чланица још је лабава и више декларативна него суштинска. Како вријеме буде одмицало, а октобар се приближавао, дјеловање опозиционог блока, нема сумње, биће снажније.

На другој страни, Додик и његов СНСД остали су запрепаштени ширином и масовношћу Савеза за промјене, реагујући нервозно и злурадо на стварање опзиоционог блока. СНСД још није одговорила истом мјером и није обзнанила да ли ће постојећа владајућа (СНСД-ДНС и социјласти) заједно на октобарске изборе. Ако им ДНС и социјалисти окрену леђа, СНСД о октобру не може изађи као побједник у трци са Савезом за промјене, посебно када је ријеч о изборима за предсједника РС и члана Предсједништва БиХ.

Журнал.инфо

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

сарајлија са пала

07.05.2014 05:12

СДС у Српском Сарајеву је пун нових лица која су спремна да носе одговорност. Они имају огромну подрску у искусним политицарима попут Коваца, Бабаља, Бјелице који им сигурно дати вјетар у ледја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрича

07.05.2014 05:26

Сатараш коалиција :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Котор Варош

07.05.2014 05:37

Џералд Селман ће као режимски криминалу и корупцији склони полтрон вјероватно сада прогласити САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ неуставним... Али поштени грађани РС ће подржати промјене да би Селману и другим криминалцима видјели леђа или их послали на Туњице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја мали Додо

07.05.2014 05:43

Могу,могу итекако, а то ће се видјети у октобру на изборима. Само да Милокраду Лакташенку видимо изразе лица када буде губио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раб Бозији

07.05.2014 05:46

СА ВЈЕРОМ У БОГА ДО ПОБЈЕДЕ НАД НЕПРАВДОМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран Н.Топола

07.05.2014 05:49

Срусице се резим сам. Ја бих лицно волио да СДС сам иде на изборе. И да после избора не иде по сваку цијену и са сваким у власт. Да не би било горе него сада. Мада мислим да горе не мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАЊАЦА

07.05.2014 06:00

ПОБЈЕДИТИ БАНДУ НЕГО СТА ТРЕБА СЕ УГЛЕДАТИ НА СРБИЈУ КАДА ЈЕ ДОСАО ВУЦИЦ НА ВЛАСТ БАР СЕ ОСЈЕТИ НЕКА ДИСЦИПЛИНА ВИДИ СЕ ДА СЕ МОЗЕ БЕЗ САМОЗВАНИХ ЕВРОПСКИХ ДЕМОКРАТА КОЈИ СУ ОПЉАЦКАЛИ СРБИЈУ ГДЈЕ СУ САД ТАДИЦ ДИНКИЦ ЦЕДО ЈОВАНОВИЦ ЗИВКОВИЦ ДЈИЛАС МАЊИ СУ ОД МАКОВОГ ЗРНА ПРЕПОЗНАО НАРОД ЛАЗ И ЛОПОВЛУК И ПОСЛАО ИХ У ДРУГУ ЛИГУ МОЗЕ СЕ БЕЗ СВАКОГ ПА И МИЛЕ ДОДИКА И ЊЕГОВИХ БАНДИТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан7913

07.05.2014 06:03

Нема може ли се поразити већ мора!!! Ова бахатост је превршила све границе! У октобру само за промјене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска РС

07.05.2014 06:43

Нови људи,млади,нове идеје.Пут ка уласку у еу одмах.Престанак сталног дрзања тензија и прицање будалестина око рата референдума...посао,посао,посао.....и наравно прва ствар оне са највецим постерима на изборима исптед СНСД-а похапсити.То вам мора бити приоритет.Пуно среце и немојте нас разоцарати.Руси народ Додика сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриота

07.05.2014 06:48

МОЖЕ И МОРА! Јер горе од овог стања не може бити!Миле се осилио до неба. Што се тиче бројности странака, то не мора да значи ништа негативно.3 водеће странке ће кад преузму власт подијелити и најзначајније функције(министарства и велика државна предузећа), ове мање ће добити неке мање функције и позиције.КАО У СРБИЈИ.Са Вучићем у коалицији су биле 4 мање странке, са социјалистима 3 , плус савез војводјанских мадјара,- то је укупно 8 странака али зна се ко узима које позиције, сходно величини и изборном резултату!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

07.05.2014 07:35

Интересантно да се постављају таква питања,па Додик је већ изгубио изборе, али још није обавјештен о томе, па ће да задужи још брдо пара које ће да потроши у предизборној кампањи, а потомци нека враћају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

07.05.2014 07:36

Требао је СДС сам,а остали у Савез!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

07.05.2014 07:51

Заиста не знам ко то још може и помислити да ће СНСД и братија поново добити изборе...а то што СДС окупља савез, то је знак да су се уозбиљили и да су поставили интересе РС испред интереса странке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралан

07.05.2014 08:37

О владајућима мислим негативно, повећи лопови, али није то бит мог коментара. Странка српских лопова (читај СДС) се на овом гласилу представља као нова снага, о боже драги. Или су сви коментатори чланови кризних штабова од '92 па се добро нафатирали, буџетлије запослене преко СДС мафије или су малољетни па се не сјећају какву пошаст и пљачку су оставили под плаштом "српског националног интереса". Позивам све да дођу у Добој, ту је СДС на власти од 1991. године, па да се на лицу мјеста увјере какав их просперитет чека са "странком домаћина српских". Питајте те из тог савеза за фотеље мало о њиховом времену док су владали, ало бре Срби немојте памтити ко пиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

07.05.2014 08:50

Док се није појавио савез за промјене нисам био сигуран у Додикову побједу а сад сам сигуран да це ДОДИК растурити ове из савеза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

07.05.2014 08:53

Сви су дали власт Милораду,СДС се подјелио,ПДП ниста ново, Напредњаци,толико фракција да се не мозе похватати....дје год подји Милораду додји.Сви сте ви Милина дјеца.Воли вас тајо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грбавци

07.05.2014 09:13

Само заједно и са најбољим и најхрабријим кандидатима са предсједника и цлана предсједниства до промјена које више нису задња шанса већ задњи покушај да се несто направи у овој земљи.Толико је све унистено да се често запитам има ли уопште наде,али ми смо ипак једна богата земља која има све потенцијале које свијет и Европа требају..воду,храну,енергију,туристицки потенцијал,поштен народ...ипак има наде,само хоботница мора пасти..

ОДГОВОРИТЕ
Name

српско сарајево

07.05.2014 09:17

Наравно да може ДОСТА ЈЕ ТЕРОРА У РЕЖИЈИ СНСД-а и Милорада Додика ,време је да ова држава престане бити кумовска,партијска ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

07.05.2014 09:18

Па ево објаснио је Васиц у претходном тексту како се краду избори. Добро су се они припремили тако да је могуце да це опет добити изборе. Стари су то лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yуко

07.05.2014 09:29

Уједињена опозиција до побједе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небитан

07.05.2014 09:52

ПРОМЈЕНЕ СУ НЕМИНОВНЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ристо

07.05.2014 10:44

Гледам овај савез и види се да вецина њих види само фотеље и себе у њима.а промјене се и угледају само у томе кад су они упитању.питам се само какве промјене мозе направити босиц цавиц иваниц дроњак михаљица осим оне нагоре за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јованка Орлеанка

07.05.2014 11:13

Ситне рибе се збијају у јата,крупне пливају саме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

07.05.2014 12:07

ПРОМЈЕНЕ ДОНОСЕ НОВИ И НЕКОМПРОМИТОВАНИ ЉУДИ.ПРОМЈЕНЕ МОГУ ДА БУДУ И НА ГОРЕ. СВИ КОЈИ СУ УШЛИ У "САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ" СУ ВЕЋ ПОКАЗАЛИ ШТА ЗНАЈУ И КОЛИКО МОГУ.СМАТРАМ ДА СЕ ОВДЈЕ РАДИ О ИСКЉУЧИВОЈ БОРБИ ЗА ЛИЧНЕ ИНТЕРЕСЕ,А ИНТЕРЕСИ НАПАЋЕНОГ НАРОДА СУ У ДРУГОМ ПЛАНУ.ОД "ДВА ЗЛА" ТРЕБА БИРАТИ МАЊЕ.ЗАТО НАРОДЕ ПАМЕТ У ГЛАВУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стара Херцеговина

07.05.2014 13:35

Ма он је вец поразен само га треба нокаутирати у октобру...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

07.05.2014 14:34

Засто сте допустили да онај Глигориц стоји у првом реду... Па толико је паметних и постених интелектуалаца који су заслузили да се појаве на овој фотографији и то у првом реду, а не да се допусти да овај свједок покајник, који јос није ни добио тај статус "мота" по Холел "Босни" и глуми наивка, невинасцее и постењацину... срам га било... и ста ради онај Цеко, па он је створио Додика својим "фер" ревизорским извјестајима.... па он је непоновљив "играц" на зици да не казем несто горе.. Е мој Босицу, Говедарице, Тадицу и остали.. ала вам се уваљују, само такооо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вожд

07.05.2014 14:49

А што не би могло.. Па до избора пола становника РС ће узети србијанско држављанство тако да ће Баја бити предсједник осталих, али ако спроведе одлуку Сејдић -Финци. Укратко генерал без војске, јер Србија има свог предсједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца25

07.05.2014 14:59

Промјене су оцигледне у октобру! Као сто стара народна изрека гласи: "Додик је досадио и Богу и народу"!А посебно онима из истоцног дијела РС, којима је све могуце ускратио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мареска

07.05.2014 16:45

Промјене су неминовност у РС.Савез за промјене це однети побједу на предстојецим изборима.Доста је било.Народ је свега сит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

07.05.2014 18:04

Миле, купуј пругасту пиџаму!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адам

07.05.2014 19:47

Не потцјењујте снагу Српске напредне странке. Нико не тврди и не спомиње Вуцица осим Сукала. Вуциц је основао странку коју води Хадзи Јован Митровиц. Све остале фракције напредњака су Додикови сателити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филип Вишњић

07.05.2014 20:13

Само храбро и сложно до побједе и да скинемо више тог БАЈУ кад нам ништа доброг није донео у његовој владавини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има га право...

07.05.2014 21:21

...Овај с' Пала... Нова лица типа Бабаљ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦСИ га Босс!

07.05.2014 21:23

Гдје је пуно баба, килава су дјеца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

08.05.2014 07:44

Коза ностра--- 1,Милокрад... кум Будо...кум Радисиц...кум Цициц...кум Скрбиц...па онда кумићи.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Николета123

08.05.2014 09:44

Са Бозијом помоцу, Савез за промјене ове године побједјује таму и доноси свјетлост становницима Републике Српске, мрацно доба се заврсава у октобру...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

08.05.2014 18:30

УБИЈЕЂЕН САМ ДА БИ СДС БОЉЕ ПРОШАО БЕЗ ОВИХ. ОВО ЈЕ МОЖДА МИЛЕТОВА ТАКТИКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

08.05.2014 19:49

ДРОЊКА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА А МИХАЉИЦУ ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

08.05.2014 20:13

КАД САМ РЕКО ДРОЊКА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА А МИХАЉИЦУ ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ МИСЛИО САМ: ДРОЊКА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА ОМАЊЕГ ЛОВАЧКОГ ДРУШТВА, А МИХУ ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА НЕКЕ ВРСТЕ НАДЗОРНОГ ОДБОРА У ТОМ ДРУШТВУ И ТО НА ГОДИНУ ДАНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

08.05.2014 20:14

МИЛЕ ЈЕ БОГ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потомак Гаврила Принципа

10.05.2014 16:43

"Ко жели да живи, нека умре, ко жели да умре, нека живи!"

ОДГОВОРИТЕ