Može li Savez za promjene poraziti Dodika na izborima?

Jedanaest opozicionih parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka, veći broj nevladinih organizacija i pojedinaca iz javnog života Republike Srpske potpisali su 30. aprila Deklaraciju o osnovanju “Saveza za promjene”.

Republika Srpska 08.05.2014 | 07:07
Može li Savez za promjene poraziti Dodika na izborima?

Na čelu Saveza je Srpska demokratska stranka , a bitni stubovi ovog opozicionog bloka su i Partija demokratskog progresa i Narodni demokratski pokret Dragana Čavića. “Savez za promjene” nastupiće na opštim izborima u oktobru kao jedinstven politički blok, sa zajedničkim kandidatima za predsjednika Republike Srpske i člana Predsedništva BiH.

Savez jeste šaroliko društvo, ali je od svega najznačajnija njegova širina, odnosno činjenica da su mu pristupile velike opozicione partije, manje stranke, ali i veliki broj nevladinih organizacija i osoba iz javnog života Republike Srpske.

Pristupajući opozicionom bloku, svi oni su pokazali da više ne postoji strah od vladajućih i da su im se spremni suprotstaviti. Riječju, sve članice Saveza, od najvećih do pojedinaca, u njega su unijeli svoju opredjeljenost da žele promijeniti postojeću vlast i suprotstaviti se vladajućoj kasti koja je Republiku Srpsku i njene građane dovela na rub ekonomskog ambisa.

Osim toga, masovnost Saveza potvrdila je da Milorad Dodik više nema harizmu, snagu niti uticaj, kojima apriori može da diskvalifikuje svoje političke protivnike. Svi koji su pristupili Savezu, jasno su pokazali da su protiv Dodika, što opet govori da njegova politička moć ide silaznom putanjom.

Perjanica Saveza za promjene je SDS, što je i prirodno, s obzirom da se radi o najjačoj opozicionoj partiji.

Najveći oslonac SDS u opozicionom bloku su PDP i NDP. PDP-u u poslednje vrijeme ne ide baš najbolje i rejting ove stranke je u opadanju, dok Čavićeva NDP bilježi rast, posebno nakon što je toj stranci pristupio Zdravko Krsmanović sa svojom Novom socijalističkom partijom i Radomir Pašić, donedavno SDS-ov poslanik iz Novog Grada.

U opozicionom bloku su i radikali Milanka Mihajlice, čiji je politički uticaj poslednjih godina minoran, te naprednjaci Jovana Hadži Mitrovića, čija Srpska napredna stranka RS tvrdi da baštini naslijeđe srbijanskih naprednjaka Aleksandra Vučića.

Savezu je pristupio i Tihomir Gligorić sa svojom “Srpskom Alternativom”, koji je najkontroverzniji član Saveza za promjene, s obzirom na to da je do prije godinu dana bio član vladajućeg SNSD-a i direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS. Gligorića danas njegove bivše kolege optužuju za kriminalne radnje, MUP mu podnosi krivične prijave, ali je on značajan Savezu jer je insajder, koji svojim oštrim izjavama spram Dodika i vladajuće političke elite nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Mana Saveza je i to što među njegovim čelnicima nema “novih lica”, već su to uglavnom osobe koje su godinama prisutne na političkoj sceni RS i BiH. Od vodećeg trojca Bosić, Ivanić, Čavić, jedino lider SDS-a nije obavljao značajnije entitetske ili državne funkcije, osim što je jedno kraće vrijeme bio zamjenik ministra inostranih poslova BiH.

U Deklaraciji Saveza se, između ostalog, navodi da je njihvo osnovni cilj razvoj i napredak RS kao ravnopravnog entiteta unutar BiH, opredeljenje za članstvo BiH u Evropskoj uniji, te jačanje specijalnih veza sa Srbijom.

Potpisnici Deklaracije su se obavezali da će, ukoliko nakon oktobarskih izbora preuzmu vlast, krenuti u suštinske reforme u svim oblastima društva i raditi na poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja građana RS.

“Dolaskom na vlast Savez za promjene će insistirati na sankcionisanju društvenih deformacija i nepravdi, te će odmah procesuirati nosioce kriminala i korupcije u RS i oduzeti nezakonito stečenu imovinu. Javno ćemo objaviti sve afere, tajne ugovore i njihove aktere, koji su prouzrokovali štetu od više milijardi maraka RS  i njenim građanima”, navedeno je u Deklaraciji.

U Proglasu je istaknuto da “ko tvrdi da voli i štiti RS ne smije da je potkrada, ne smije da njenom narodu čini nepravdu i ne smije da ga gura u sukobe”.

Potpisnici Deklaracije istakli su potrebu za promjenama u RS, navodeći da “narod traži pravdu, borbu protiv korupcije, traži pokretanje privrede i radna mjesta”.

“Politika je mogućnost izbora, a u toj mogućnosti, moguće je podržati Dodikovu vlast i nadati se da će popraviti stanje. Mi ne vjerujemo u takvu mogućnost, jer su oni odgovorni za postojeće stanje, pošto je ono posledica njihovog rada. Druga mogućnost, i jedini pravi izbor, su sveobuhvatne promjene u RS koje nudi Savez za promjene”, stoji u Proglasu.

Savez za promjene je mnogo obećao. Da bi obećanja ispunio, prvo mora da pobijedi na oktobarskim izborima. Ako se to desi, obračun sa kriminalom i korupcijom biće neminovnost. Jer, u Republici Srpskoj je sve do te mjere propalo i potrošeno, da nova vlast za početak građanima neće imati ponuditi ništa drugo do “tajkunske gladi”, odnosno istraga, hapšenja i procesuiranja svih onih koji su odgovorni za ekonomsko-socijalno razaranje ovog entiteta.

Savez za promjene je tek zaživio i saradnja njegovih članica još je labava i više deklarativna nego suštinska. Kako vrijeme bude odmicalo, a oktobar se približavao, djelovanje opozicionog bloka, nema sumnje, biće snažnije.

Na drugoj strani, Dodik i njegov SNSD ostali su zaprepašteni širinom i masovnošću Saveza za promjene, reagujući nervozno i zlurado na stvaranje opziocionog bloka. SNSD još nije odgovorila istom mjerom i nije obznanila da li će postojeća vladajuća (SNSD-DNS i socijlasti) zajedno na oktobarske izbore. Ako im DNS i socijalisti okrenu leđa, SNSD o oktobru ne može izađi kao pobjednik u trci sa Savezom za promjene, posebno kada je riječ o izborima za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH.

Žurnal.info

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

sarajlija sa pala

07.05.2014 05:12

SDS u Srpskom Sarajevu je pun novih lica koja su spremna da nose odgovornost. Oni imaju ogromnu podrsku u iskusnim politicarima poput Kovaca, Babalja, Bjelice koji im sigurno dati vjetar u ledja

ODGOVORITE
Name

Modriča

07.05.2014 05:26

Sataraš koalicija :-)

ODGOVORITE
Name

Kotor Varoš

07.05.2014 05:37

Džerald Selman će kao režimski kriminalu i korupciji skloni poltron vjerovatno sada proglasiti SAVEZ ZA PROMJENE neustavnim... Ali pošteni građani RS će podržati promjene da bi Selmanu i drugim kriminalcima vidjeli leđa ili ih poslali na Tunjice...

ODGOVORITE
Name

Baja mali Dodo

07.05.2014 05:43

Mogu,mogu itekako, a to će se vidjeti u oktobru na izborima. Samo da Milokradu Laktašenku vidimo izraze lica kada bude gubio.

ODGOVORITE
Name

Rab Boziji

07.05.2014 05:46

SA VJEROM U BOGA DO POBJEDE NAD NEPRAVDOM!

ODGOVORITE
Name

Zoran N.Topola

07.05.2014 05:49

Srusice se rezim sam. Ja bih licno volio da SDS sam ide na izbore. I da posle izbora ne ide po svaku cijenu i sa svakim u vlast. Da ne bi bilo gore nego sada. Mada mislim da gore ne moze.

ODGOVORITE
Name

MANJACA

07.05.2014 06:00

POBJEDITI BANDU NEGO STA TREBA SE UGLEDATI NA SRBIJU KADA JE DOSAO VUCIC NA VLAST BAR SE OSJETI NEKA DISCIPLINA VIDI SE DA SE MOZE BEZ SAMOZVANIH EVROPSKIH DEMOKRATA KOJI SU OPLJACKALI SRBIJU GDJE SU SAD TADIC DINKIC CEDO JOVANOVIC ZIVKOVIC DJILAS MANJI SU OD MAKOVOG ZRNA PREPOZNAO NAROD LAZ I LOPOVLUK I POSLAO IH U DRUGU LIGU MOZE SE BEZ SVAKOG PA I MILE DODIKA I NJEGOVIH BANDITA

ODGOVORITE
Name

milan7913

07.05.2014 06:03

Nema može li se poraziti već mora!!! Ova bahatost je prevršila sve granice! U oktobru samo za promjene!

ODGOVORITE
Name

Gradiska RS

07.05.2014 06:43

Novi ljudi,mladi,nove ideje.Put ka ulasku u eu odmah.Prestanak stalnog drzanja tenzija i pricanje budalestina oko rata referenduma...posao,posao,posao.....i naravno prva stvar one sa najvecim posterima na izborima ispted SNSD-a pohapsiti.To vam mora biti prioritet.Puno srece i nemojte nas razocarati.Rusi narod Dodika sigurno.

ODGOVORITE
Name

patriota

07.05.2014 06:48

MOŽE I MORA! Jer gore od ovog stanja ne može biti!Mile se osilio do neba. Što se tiče brojnosti stranaka, to ne mora da znači ništa negativno.3 vodeće stranke će kad preuzmu vlast podijeliti i najznačajnije funkcije(ministarstva i velika državna preduzeća), ove manje će dobiti neke manje funkcije i pozicije.KAO U SRBIJI.Sa Vučićem u koaliciji su bile 4 manje stranke, sa socijalistima 3 , plus savez vojvodjanskih madjara,- to je ukupno 8 stranaka ali zna se ko uzima koje pozicije, shodno veličini i izbornom rezultatu!

ODGOVORITE
Name

mila

07.05.2014 07:35

Interesantno da se postavljaju takva pitanja,pa Dodik je već izgubio izbore, ali još nije obavješten o tome, pa će da zaduži još brdo para koje će da potroši u predizbornoj kampanji, a potomci neka vraćaju.

ODGOVORITE
Name

Aska

07.05.2014 07:36

Trebao je SDS sam,a ostali u Savez!!!

ODGOVORITE
Name

SAŠA

07.05.2014 07:51

Zaista ne znam ko to još može i pomisliti da će SNSD i bratija ponovo dobiti izbore...a to što SDS okuplja savez, to je znak da su se uozbiljili i da su postavili interese RS ispred interesa stranke...

ODGOVORITE
Name

Neutralan

07.05.2014 08:37

O vladajućima mislim negativno, poveći lopovi, ali nije to bit mog komentara. Stranka srpskih lopova (čitaj SDS) se na ovom glasilu predstavlja kao nova snaga, o bože dragi. Ili su svi komentatori članovi kriznih štabova od '92 pa se dobro nafatirali, budžetlije zaposlene preko SDS mafije ili su maloljetni pa se ne sjećaju kakvu pošast i pljačku su ostavili pod plaštom "srpskog nacionalnog interesa". Pozivam sve da dođu u Doboj, tu je SDS na vlasti od 1991. godine, pa da se na licu mjesta uvjere kakav ih prosperitet čeka sa "strankom domaćina srpskih". Pitajte te iz tog saveza za fotelje malo o njihovom vremenu dok su vladali, alo bre Srbi nemojte pamtiti ko pile.

ODGOVORITE
Name

dado

07.05.2014 08:50

Dok se nije pojavio savez za promjene nisam bio siguran u Dodikovu pobjedu a sad sam siguran da ce DODIK rasturiti ove iz saveza.

ODGOVORITE
Name

Milan

07.05.2014 08:53

Svi su dali vlast Miloradu,SDS se podjelio,PDP nista novo, Naprednjaci,toliko frakcija da se ne moze pohvatati....dje god podji Miloradu dodji.Svi ste vi Milina djeca.Voli vas tajo.

ODGOVORITE
Name

Grbavci

07.05.2014 09:13

Samo zajedno i sa najboljim i najhrabrijim kandidatima sa predsjednika i clana predsjednistva do promjena koje više nisu zadnja šansa već zadnji pokušaj da se nesto napravi u ovoj zemlji.Toliko je sve unisteno da se često zapitam ima li uopšte nade,ali mi smo ipak jedna bogata zemlja koja ima sve potencijale koje svijet i Evropa trebaju..vodu,hranu,energiju,turisticki potencijal,pošten narod...ipak ima nade,samo hobotnica mora pasti..

ODGOVORITE
Name

srpsko sarajevo

07.05.2014 09:17

Naravno da može DOSTA JE TERORA U REŽIJI SNSD-a i Milorada Dodika ,vreme je da ova država prestane biti kumovska,partijska ....

ODGOVORITE
Name

miki

07.05.2014 09:18

Pa evo objasnio je Vasic u prethodnom tekstu kako se kradu izbori. Dobro su se oni pripremili tako da je moguce da ce opet dobiti izbore. Stari su to lopovi.

ODGOVORITE
Name

yuko

07.05.2014 09:29

Ujedinjena opozicija do pobjede!

ODGOVORITE
Name

Nebitan

07.05.2014 09:52

PROMJENE SU NEMINOVNE!

ODGOVORITE
Name

risto

07.05.2014 10:44

Gledam ovaj savez i vidi se da vecina njih vidi samo fotelje i sebe u njima.a promjene se i ugledaju samo u tome kad su oni upitanju.pitam se samo kakve promjene moze napraviti bosic cavic ivanic dronjak mihaljica osim one nagore za narod.

ODGOVORITE
Name

Jovanka Orleanka

07.05.2014 11:13

Sitne ribe se zbijaju u jata,krupne plivaju same!

ODGOVORITE
Name

007

07.05.2014 12:07

PROMJENE DONOSE NOVI I NEKOMPROMITOVANI LJUDI.PROMJENE MOGU DA BUDU I NA GORE. SVI KOJI SU UŠLI U "SAVEZ ZA PROMJENE" SU VEĆ POKAZALI ŠTA ZNAJU I KOLIKO MOGU.SMATRAM DA SE OVDJE RADI O ISKLJUČIVOJ BORBI ZA LIČNE INTERESE,A INTERESI NAPAĆENOG NARODA SU U DRUGOM PLANU.OD "DVA ZLA" TREBA BIRATI MANJE.ZATO NARODE PAMET U GLAVU.

ODGOVORITE
Name

Stara Hercegovina

07.05.2014 13:35

Ma on je vec porazen samo ga treba nokautirati u oktobru...

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

07.05.2014 14:34

Zasto ste dopustili da onaj Gligoric stoji u prvom redu... Pa toliko je pametnih i postenih intelektualaca koji su zasluzili da se pojave na ovoj fotografiji i to u prvom redu, a ne da se dopusti da ovaj svjedok pokajnik, koji jos nije ni dobio taj status "mota" po Holel "Bosni" i glumi naivka, nevinascee i postenjacinu... sram ga bilo... i sta radi onaj Ceko, pa on je stvorio Dodika svojim "fer" revizorskim izvjestajima.... pa on je neponovljiv "igrac" na zici da ne kazem nesto gore.. E moj Bosicu, Govedarice, Tadicu i ostali.. ala vam se uvaljuju, samo takooo...

ODGOVORITE
Name

Vožd

07.05.2014 14:49

A što ne bi moglo.. Pa do izbora pola stanovnika RS će uzeti srbijansko državljanstvo tako da će Baja biti predsjednik ostalih, ali ako sprovede odluku Sejdić -Finci. Ukratko general bez vojske, jer Srbija ima svog predsjednika.

ODGOVORITE
Name

Daca25

07.05.2014 14:59

Promjene su ocigledne u oktobru! Kao sto stara narodna izreka glasi: "Dodik je dosadio i Bogu i narodu"!A posebno onima iz istocnog dijela RS, kojima je sve moguce uskratio!

ODGOVORITE
Name

mareska

07.05.2014 16:45

Promjene su neminovnost u RS.Savez za promjene ce odneti pobjedu na predstojecim izborima.Dosta je bilo.Narod je svega sit.

ODGOVORITE
Name

Baja

07.05.2014 18:04

Mile, kupuj prugastu pidžamu!!!

ODGOVORITE
Name

Adam

07.05.2014 19:47

Ne potcjenjujte snagu Srpske napredne stranke. Niko ne tvrdi i ne spominje Vucica osim Sukala. Vucic je osnovao stranku koju vodi Hadzi Jovan Mitrovic. Sve ostale frakcije naprednjaka su Dodikovi sateliti.

ODGOVORITE
Name

Filip Višnjić

07.05.2014 20:13

Samo hrabro i složno do pobjede i da skinemo više tog BAJU kad nam ništa dobrog nije doneo u njegovoj vladavini.

ODGOVORITE
Name

Ima ga pravo...

07.05.2014 21:21

...Ovaj s' Pala... Nova lica tipa Babalj...

ODGOVORITE
Name

CSI ga Boss!

07.05.2014 21:23

Gdje je puno baba, kilava su djeca!

ODGOVORITE
Name

Miladin

08.05.2014 07:44

Koza nostra--- 1,Milokrad... kum Budo...kum Radisic...kum Cicic...kum Skrbic...pa onda kumići.....

ODGOVORITE
Name

Nikoleta123

08.05.2014 09:44

Sa Bozijom pomocu, Savez za promjene ove godine pobjedjuje tamu i donosi svjetlost stanovnicima Republike Srpske, mracno doba se zavrsava u oktobru...

ODGOVORITE
Name

MILE

08.05.2014 18:30

UBIJEĐEN SAM DA BI SDS BOLJE PROŠAO BEZ OVIH. OVO JE MOŽDA MILETOVA TAKTIKA

ODGOVORITE
Name

MILE

08.05.2014 19:49

DRONJKA ZA PREDSJEDNIKA A MIHALJICU ZA PREDSJEDNIKA VLADE

ODGOVORITE
Name

MILE

08.05.2014 20:13

KAD SAM REKO DRONJKA ZA PREDSJEDNIKA A MIHALJICU ZA PREDSJEDNIKA VLADE MISLIO SAM: DRONJKA ZA PREDSJEDNIKA OMANJEG LOVAČKOG DRUŠTVA, A MIHU ZA PREDSJEDNIKA NEKE VRSTE NADZORNOG ODBORA U TOM DRUŠTVU I TO NA GODINU DANA.

ODGOVORITE
Name

MILE

08.05.2014 20:14

MILE JE BOG

ODGOVORITE
Name

Потомак Гаврила Принципа

10.05.2014 16:43

"Ко жели да живи, нека умре, ко жели да умре, нека живи!"

ODGOVORITE