Филе са српским градоначелницима

Европски комесар за проширење Штефан Филе изјавио је у Косовској Митровици да је важно да се створе услови за успостављање Заједнице српских општина.

Србија 06.05.2014 | 21:45
Филе са српским градоначелницима

Он је рекао и да општине на северу Косова имају важну улогу у примени Бриселског споразума.

Филе је разговарао са градоначелницима општина са српском већином са севера Косова са којима се, како је рекао, сложио да је врло важно да се заврши процес у вези општинских статута и створе услови за супротстављање ЗСО.

"Били смо у стању да смањимо број отворених нерешених питања и о тим отвореним питањима ћемо ми да размислимо, продискутујемо, информишемо своје колеге, наравно високу представницу ЕУ (Кетрин Ештон) и да изађемо са неким предлогом како може то да се решава", рекао је Филе.

Филе је поручио да српске општине имају изузетно важну улогу у примени споразума од априла прошле године (Бриселског споразума) и да ће се додатно потрудити да помогну општинама да одраде свој посао.

"Најважније мерило за мене неће бити некакав бирократски списак задатака већ ће то бити чињеница да људи из овог региона живе сигурније и да живе боље и да људи имају добробит од тога што се и Србија и Косово крећу према ЕУ", рекао је Филе.

Овај дипломата је истакао да је на стастанку било речи и о пакету од 38,5 милиона евра који служи за подршку пројектима на северу Косова и да су се сложили да ће ти пројекти бити подељени на краткорочне, средњорочне и дугорочне.

"Потрудићемо се да ови краткорочни пројекти донесу добробит људима што је пре могуће, а за ове друге групе пројеката одредићемо рокове и временске оквире који се морају испоштовати и пратићемо њихово спровођење", нагласио је он.

Филе је казао да ће ЕУ јачати и капацитет ЕУ куће у Митровици како би запослени у њој били у стању да одговоре на било каква питања која би представници општина могли да имају у вези са овим пројектима и са помоћи која стиже из ЕУ фондова.

"Ја ћу то посебно да подвучем свим својим колегама, да не сме да остане ниједно питање без одговора које се тиче нашег учествовања у помоћи овде", закључио је европски комесар за проширење.

Филе је разговарао са градоначелницима Звечана, Северне Митровице, Лепосавића и Зубиног Потока, а састанак је трајао скоро два сата.

Састанку су присуствовали и специјални представник ЕУ на Косову Самуел Жбогар и члан Управљачког тима за формирање Заједнице српских општина Љубомир Марић.
Нико до представника Срба није давао изјаве новинарима након састанка.

Коментари / 0

Оставите коментар