Преступници све млађи

Малољетне особе све више учествују у прекршајима и вршењу кривичних дјела, а њихова старосна граница се смањује, упозорио је школски полицајац Полицијске станице један Добој Драган Китановић.

Република Српска 06.05.2014 | 19:44
Преступници све млађи

Китановић је рекао за Срну да је пројектом "школски полицајац", који је у Добоју уведен 2008. године, успостављен квалитетан партнерски однос са локалном заједницом у превентивном спречавању вршњачког насиља, насиља у школама и малољетничке делинквенције.

"Задовољни смо заинтересованошћу основних и средњих школа са подручја Добоја за овај пројекат", изјавио је Китановић.

Он је навео да су ученици, родитељи и наставно особље позитивно реаговали на бројна предавања чији је циљ препознавање конфликата који могу прерасти у насиље, те сузбијање малољетничке делинквенције.

Теме које се најчешће обрађују су, како је навео, насиље у школи, дојављивање лажних информација и ометање извођење наставе, доношење опасног оруђа или оружја у школу, отимање мобилних телефона или новца од ученика, коришћење алкохола, цигарета или других опијата, боравак у кафанама и кладионицама,злоупотреба друштвених мрежа, те понашање на екскурзијама и матурским забавама.

Китановић је истакао да је ријеч о превентивном дјеловању на сузбијању појава које угрожавају ученике, наставно особље или имовину школе, било да се врше у школи или њеној непосредној близини.

"Настојимо да за мање преступе малољетнике не заводимо одмах као делинквенте", изјавио је Китановић и указао да се такви случајеви заврше неслужбеним разговором школских педагога или психолога.

Он је истакао да што је степен извршења прекршаја већи, поред педагога и полиције укључују се и родитељи, службеници центра за социјални рад и друге институције и установе, које се свакодневно сусрећу са превенцијом малољетничког преступништва.

Захваљујући стеченом повјерењу код ученика, према његовим ријечима, полиција до сада има успјеха у превентивном спречавању туча навијачки или национално обојених малољетничких група, које малољетници организују по узору на старије извршиоце.

Координатор пројекта "Рад полиције у заједници" Љубиша Ђукановић, који је и замјеник командира Полицијске станице један Добој, рекао је да на подручју града у имплементацији пројекта "школски полицајац" ради  укупно пет полицијских службеника.

Ђукановић је указао да су полицијски службеници задовољили строге критеријуме за обављање активности "школског полицајца", те да су равноправно заступљени, како полно, тако и конфесионално.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Реалан

06.05.2014 22:13

КАДА ОВИ ИЗ ВЛАСТИ МОГУ КРАСТИ ШТО И ДЈЕЦА НЕ МОГУ КАДА НЕМАЈУ ПЕРСПЕКТИВУ..молимо погледајте видео и схватићете хттп://www.yоутубе.цом/wатцх?в=-Кwх2ЕДИцН4

ОДГОВОРИТЕ