Prestupnici sve mlađi

Maloljetne osobe sve više učestvuju u prekršajima i vršenju krivičnih djela, a njihova starosna granica se smanjuje, upozorio je školski policajac Policijske stanice jedan Doboj Dragan Kitanović.

Republika Srpska 06.05.2014 | 19:44
Prestupnici sve mlađi

Kitanović je rekao za Srnu da je projektom "školski policajac", koji je u Doboju uveden 2008. godine, uspostavljen kvalitetan partnerski odnos sa lokalnom zajednicom u preventivnom sprečavanju vršnjačkog nasilja, nasilja u školama i maloljetničke delinkvencije.

"Zadovoljni smo zainteresovanošću osnovnih i srednjih škola sa područja Doboja za ovaj projekat", izjavio je Kitanović.

On je naveo da su učenici, roditelji i nastavno osoblje pozitivno reagovali na brojna predavanja čiji je cilj prepoznavanje konflikata koji mogu prerasti u nasilje, te suzbijanje maloljetničke delinkvencije.

Teme koje se najčešće obrađuju su, kako je naveo, nasilje u školi, dojavljivanje lažnih informacija i ometanje izvođenje nastave, donošenje opasnog oruđa ili oružja u školu, otimanje mobilnih telefona ili novca od učenika, korišćenje alkohola, cigareta ili drugih opijata, boravak u kafanama i kladionicama,zloupotreba društvenih mreža, te ponašanje na ekskurzijama i maturskim zabavama.

Kitanović je istakao da je riječ o preventivnom djelovanju na suzbijanju pojava koje ugrožavaju učenike, nastavno osoblje ili imovinu škole, bilo da se vrše u školi ili njenoj neposrednoj blizini.

"Nastojimo da za manje prestupe maloljetnike ne zavodimo odmah kao delinkvente", izjavio je Kitanović i ukazao da se takvi slučajevi završe neslužbenim razgovorom školskih pedagoga ili psihologa.

On je istakao da što je stepen izvršenja prekršaja veći, pored pedagoga i policije uključuju se i roditelji, službenici centra za socijalni rad i druge institucije i ustanove, koje se svakodnevno susreću sa prevencijom maloljetničkog prestupništva.

Zahvaljujući stečenom povjerenju kod učenika, prema njegovim riječima, policija do sada ima uspjeha u preventivnom sprečavanju tuča navijački ili nacionalno obojenih maloljetničkih grupa, koje maloljetnici organizuju po uzoru na starije izvršioce.

Koordinator projekta "Rad policije u zajednici" LJubiša Đukanović, koji je i zamjenik komandira Policijske stanice jedan Doboj, rekao je da na području grada u implementaciji projekta "školski policajac" radi  ukupno pet policijskih službenika.

Đukanović je ukazao da su policijski službenici zadovoljili stroge kriterijume za obavljanje aktivnosti "školskog policajca", te da su ravnopravno zastupljeni, kako polno, tako i konfesionalno.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Realan

06.05.2014 22:13

KADA OVI IZ VLASTI MOGU KRASTI ŠTO I DJECA NE MOGU KADA NEMAJU PERSPEKTIVU..molimo pogledajte video i shvatićete http://www.youtube.com/watch?v=-Kwh2EDIcN4

ODGOVORITE