Кока-кола уклања хемикалију која узрокује губитак памћења

Највећи светски произвођач безалкохолних пића Кока-кола, а планира до краја ове године да избаци контроверзни састојак из неких од својих брендираних пића.

Занимљивости 06.05.2014 | 15:07
Кока-кола уклања хемикалију која узрокује губитак памћења

Бромирано биљно уље или БВО налази се у воћним и спортским напитцима Кока-кола као што су Фанта и Поwераде. Оно ће бити замењено, јер је један елемент тог адитива пронађен у успоривачима пламена.

Конкурентска фирма Пепси већ је прошле године уклонила ту хемикалију из спортских напитака. Портпарол Пепсија је рекао да компанија планира да престане да користи БВО те да активно ради на томе да га уклоне из осталих портфеља производа.

По речима медицинских истраживача клинике Мејо, прекомерна конзумација газираних напитака који садрже БВО повезана је низом здравствених проблема, попут губитка памћења, али и проблема с кожом и живцима.

БВО је искључен с листе сигурних састојака хране америчке Агенције за храну и лекове још 1970. године. Међутим, компаније за производњу пића могу користити БВО у малим количинама.

Одлука Кока-кола о уклањању БВО-а из пића одражава растући тренд међу компанијама о поновном разматрању одређених пракси због притиска јавности.

Кампању против употребе БВО–а започела је девојчица из Мисисипија, Сара Кавањ.

Коментари / 0

Оставите коментар