Бањалука добила просторни план (ВИДЕО)

Бањалука је и званично добила Просторни план града.

Република Српска 06.05.2014 | 15:36
Бањалука добила просторни план (ВИДЕО)

Представници Института за грађевинарство и фирме "Пројект" уручили су званичницима Бањалуке овај документ, којим су прецизирани основни циљеви и принципи развоја. Према том документу видљиво је да Бањалука рачуна на бенефите од изградње крака гасовода “Јужни ток”.

Евидентно је и да ће се сва индустрија иселити из центра града, али није прецизирано да ли то подразумјева и измјештање Фабрике дувана, о чему се посљедњих година доста спекулисало у јавности.


Просторни план града Бањалуке дефинисан је до 2034. године .


Очекују се инвеститори, експанзија урбаних средина према сјеверу и западу, а евидентно је и напуштање руралних средина. Зато је фокус стављен на задржавање младих људи у тим срединама. Центар града сваке године богатији за хиљаду становника. У таквим условима мора се појачати саобраћајна инфраструктура, али и производња електричне и топлотне енергије.


За изградњу те термоелектране топлане у игри су засада двије локације.


Према новом просторном плану у центру Бањалуке више нема индустрије, али још је неизвјесно да ли то значи да ће Фабрика дувана бити измјештена, о чему се посљедњих година много спекулисало у јавности. Одговор на то питање да ће тек урбанистички план, који се тек треба радити, као и остали, како је наведено, нижи документи који проистичу из Просторног плана, у чију израду је уложено 795 хиљада марака.

БН ТВ

 

Коментари / 0

Оставите коментар