Banjaluka dobila prostorni plan (VIDEO)

Banjaluka je i zvanično dobila Prostorni plan grada.

Republika Srpska 06.05.2014 | 15:36
Banjaluka dobila prostorni plan (VIDEO)

Predstavnici Instituta za građevinarstvo i firme "Projekt" uručili su zvaničnicima Banjaluke ovaj dokument, kojim su precizirani osnovni ciljevi i principi razvoja. Prema tom dokumentu vidljivo je da Banjaluka računa na benefite od izgradnje kraka gasovoda “Južni tok”.

Evidentno je i da će se sva industrija iseliti iz centra grada, ali nije precizirano da li to podrazumjeva i izmještanje Fabrike duvana, o čemu se posljednjih godina dosta spekulisalo u javnosti.


Prostorni plan grada Banjaluke definisan je do 2034. godine .


Očekuju se investitori, ekspanzija urbanih sredina prema sjeveru i zapadu, a evidentno je i napuštanje ruralnih sredina. Zato je fokus stavljen na zadržavanje mladih ljudi u tim sredinama. Centar grada svake godine bogatiji za hiljadu stanovnika. U takvim uslovima mora se pojačati saobraćajna infrastruktura, ali i proizvodnja električne i toplotne energije.


Za izgradnju te termoelektrane toplane u igri su zasada dvije lokacije.


Prema novom prostornom planu u centru Banjaluke više nema industrije, ali još je neizvjesno da li to znači da će Fabrika duvana biti izmještena, o čemu se posljednjih godina mnogo spekulisalo u javnosti. Odgovor na to pitanje da će tek urbanistički plan, koji se tek treba raditi, kao i ostali, kako je navedeno, niži dokumenti koji proističu iz Prostornog plana, u čiju izradu je uloženo 795 hiljada maraka.

BN TV

 

Komentari / 0

Ostavite komentar